- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (07.12.2016, 13:55)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen Hunor: Reacţiile oficialilor Ungariei la deciziile din România de lezare a maghiarilor, corecte / MAE: Declaraţiile nu sunt în spiritul valoriilor europene
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că reacţiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară sunt corecte şi de responsabilitate faţă de maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
17395 afișări
Kelemen Hunor: Reacţiile oficialilor Ungariei la deciziile din România de lezare a maghiarilor, corecte / MAE: Declaraţiile nu sunt în spiritul valoriilor europene
Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare oportună invitaţia lansată de UDMR premierului Ungariei, Orban Viktor, de a veni, joi, la Satu Mare şi ce va discuta cu acesta, dar şi despre tensiunile dintre Budapesta şi Bucureşti, liderul UDMR a spus că în cadrul întâlnirii cu Orban se va face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară.
"Este extrem de oportună invitaţia şi ne vom întâlni la Satu Mare, vom face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară. Eu am întâlniri periodice, destul de bine programate de trei-patru ori pe an cu premierul Ungariei ceea ce nu este un lucru rău, asta este normalitatea. Tensiunile au plecat şi în momentul în care au fost multe decizii administrative şi nu numai în România care au lezat comunitatea maghiară şi care au atacat drepturile obţinute. Din acest punct de vedere reacţia oficialilor de la Budapesta a fost una corectă, de responsabilitate faţă de maghiarii din România, aşa cum şi România ar trebui să reacţioneze când românii din Valea Timocului sunt intimidaţi, atacaţi şi drepturile lor nu sunt respectate, sau în Ucraina. Cred că aceste reacţii sunt normale şi la aceste fapte au venit şi reacţii pe canale diplomatice şi directe”, a spus Kelemen, adăugând că speră în îmbunăţirea relaţiilor dintre România şi Ungaria, iar preocupările vor fi comune pentru viitor în această regiune şi în UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Acesta a afirmat că s-a referit la deciziile din România luate în ultimii trei-patru ani faţă de comunitatea maghiară, cum sunt cazurile Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş sau privind simbolurile maghiare şi folosirea limbii materne.
Întrebat şi cum comentează declaraţiile unor oficiali din Ungaria legate de Ziua Naţională a României, Kelemen Hunor a afirmat că este mai interesat mai mult de viitor decât de trecut.
"Eu nu prea comentez ce spun demnitarii din Ungaria sau din alte state, dar spun că elemente din trecut ne-au aşezat pe baricade diferite, niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alţii înseamnă pierdere. Pentru a merge înainte, pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul, trebuie să vorbim cinstit şi corect. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună şi de aceea am propus respectarea promisiunilor din 1918 faţă de toate minorităţile etnice din România, aceste este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul cinstit şi aşa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte şi ce ne uneşte”, a spus preşedintele UDMR
Acesta a adăugat că nu comentează din punct de vedere diplomatic declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei privind interzicerea participării diplomaţilor Ungariei la manifestările de 1 Decembrie, dar consideră că decizia acestuia este "logică, după toate aceste declaraţii şi atacuri”.
Preşedintele UDMR este de părere că România şi Ungaria, în anii care urmează, ar trebui să formeze un front comun împreună cu celelalte state din Grupul de la Vişegrad şi cu celelalte state foste comuniste din regiune, pentru a propune reforme constructive la Bruxelles.
"Este extrem de important să fim cetăţeni egali cu cei care au fondat UE pentru că pe mine mă deranjează că nu am intrat în Schengen. Cred că şi oficialii din Ungaria şi viitorii oficiali din România se vor gândi la viitor iar trecutul va fi discutat cinstit aşa cum simte fiecare, fără să avem intenţia de a leza pe cineva”, a conchis Kelemen Hunor.
Declaraţiile unor oficiali maghiari, potrivit cărora, relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012, nu sunt în spiritul valoriilor europene apărate de România, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, afirmând că MAE a transmis mesajul.
"Sigur, astfel de declaraţii nu sunt, aşa cum a apreciat şi MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părţii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, întrebat cum comentează MAE recentele afirmaţii ale unor oficiali maghiari potrivit cărora relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012.
Vâlcu a afirmat că ministrul de Externe ungar a făcut recent declaraţii care specifică faptul că România este un partener strategic al Ungariei.
"Ministrul de externe ungar a avut nişte declaraţii pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România este un partener strategic al Ungariei. Sperăm ca declaraţiile respective să se concretizeze şi să se concretizeze şi să se repete şi prin fapte. Trebuie să privim mereu către secolul XXI şi în spiritul valoriilor secolului XXI", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.
Întrebat dacă ambasadorul Ungarie la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a-i fi transmis mesajul părţii române, Vâlcu a afirmat că s-au folosit canalele diplomatice uzuale şi mesajul a fost transmis şi la mivel de miniştri într-o discuţie pe acest subiect.
"(Mesajul-n.r.) a fost transmis prin canalele diplomatice uzuale, ambasadorului direct i s-a transmis acest lucru şi cum am spus şi la nivel de ministri a avut loc o discuţie tocmai pe acest subiect. Este foarte greu să escaladezi o temă însă este mai greu să construieşti. România rămâne în continuare angajată să construiască acest parteneriat strategic pe care îl are cu Ungaria", a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.
Citeşte şi: Alina Gorghiu: Nu avem niciun fel de relaţie cu USR -Punctul care ne uneşte este propunerea de premier
Citeşte şi: Candidaţii UDMR la Parlament cer plăcuţe în română, maghiară şi germană la intrările în Cluj-Napoca
Citeşte şi: Apelul supravieţuitorilor din Colectiv, înainte de alegeri. „Mergi la vot! Nu-i lăsa pe alţii să aleagă pentru tine!”
Citeşte şi: Cioloş, despre zvonul că ar fi fiul nelegitim al lui Soros: O glumă care miroase a prostie crasă
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe