Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Joseph Daul: Vrem să ne obţinem dezideratele împreună cu majoritatea românească, în statul unitar

Comunitatea maghiară din România doreşte să-şi obţină dezideratele împreună cu majoritatea românească, în interiorul statului unitar român, afirmă liderul UMR Kelemen Hunor, citat într-un comunicat despre o întâlnire pe care a avut-o, la Bruxelles, cu preşedintele PPE, Joseph Daul.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Joseph Daul: Vrem să ne obţinem dezideratele împreună cu majoritatea românească, în statul unitar

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Alegerile prezidenţiale, proiectul statutului de autonomie elaborat de UDMR, respectiv ţelurile politice şi comunitare ale UDMR au fost subiectele principale ale întrevederii de la Bruxelles dintre Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi Joseph Daul, preşedintele PPE, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Începând cu anul 1996, Uniunea Democrată Maghiară din România a avut de fiecare dată candidat propriu la alegerile prezidenţiale. Considerăm importantă menţinerea solidarităţii în rândul comunităţii maghiare. Astfel de momente sunt un bun prilej pentru dialog, pentru noi de a spune ce gândim despre România, despre locul acestei ţări în Europa, în regiune, şi să subliniem, totodată, şi rolul pe care maghiarii din Transilvania îl pot avea în destinul acestei ţări. Acesta este şi scopul primordial al candidaturii mele la Preşedinţie. Ţelurile comunităţii noastre au respectat mereu regulile democraţiei, la fel va fi şi de acum înainte. Indiferent că vorbim despre drepturile lingvistice, statul de drept sau despre autonomie", l-a informat preşedintele UDMR pe Joseph Daul despre apropiatele alegeri prezidenţiale.

Referindu-se la proiectul de autonomie al UDMR, Kelemen Hunor a declarat că "rolul documentului prezentat în urmă cu o săptămână este de a contribui la păstrarea identităţii naţionale a comunităţii maghiare, la fel ca şi proiectul de autonomie culturală, elaborat în anul 2006 tot de UDMR".

"Noi continuăm să subliniem de fiecare dată, că aceste deziderate ale noastre dorim să le obţinem împreună cu majoritatea românească, în interiorul statului unitar român. În contextul actualei situaţii de pe plan internaţional, este important să accentuăm această idee, iar noi nu ezităm să o repetăm de fiecare dată. Considerăm extrem de importante instituţiile de fond ale statului de drept, deoarece România este membru al UE şi NATO, este aliatul Statelor Unite ale Americii, iar aceste instituţii trebuie întărite. Ne-am asumat rolul guvernării alături de PSD pentru a reprezenta mai eficient interesele comunităţii maghiare", a precizat preşedintele UDMR, citat în comunicat.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că le transmite celor de la UDMR că nu este de glumă cu demersul privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi să nu se gândească reprezentanţii Uniunii că un asemenea proiect vreodată în ţara asta ar putea să prindă viaţă.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici