Kelemen, la Ziua Maghiarilor: Respect în schimbul respectului, asta e lupta noastră în secolul 21

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, duminică, la manifestările de la Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că "lupta" maghiarilor în secolul XXI este să ceară respect în schimbul respectului, la un moment dat el fiind huiduit de câţiva participanţi, care l-au numit "trădător".

Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului Kelemen, la Ziua Maghiarilor: Respect în schimbul respectului, asta e lupta noastră în secolul 21

Kelemen Hunor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Manifestările de la Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la care au participat aproximativ 2.500 de persoane, au cuprins un marş festiv spre Piaţa Libertăţii, urmat de depuneri de coroane la monumentul eroilor Revoluţiei de la 1848, în Parcul Central şi de un spectacol în Piaţa Libertăţii.

La un moment dat, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit de câteva persoane care l-au numit "trădător".

Întrebat cum comentează acest incident, Kelemen Hunor a răspuns că libera exprimare este un atribut al democraţiei.

"Libertatea de exprimare şi libertatea cuvântului există tocmai pentru ca fiecare să aibă posibilitatea să exprime ceea ce doreşte. Pentru asta s-a luptat şi în 15 martie 1848 şi în 1989 şi aşa trebuie să rămână şi în momentele când, eventual, oamenii protestează chiar faţă de politicieni", a comentat liderul UDMR.

În altă ordine de idei, Kelemen a spus că maghiarii nu vor să ia de la alţii libertatea pe care o cer.

"Libertatea pe care o cerem nu vrem să o luăm de la nimeni, dacă noi suntem liberi, şi cei de lângă noi sunt liberi. Vrem să fim egali, dar nu mai puţin egali. Frăţia, traiul împreună ne obligă să fim atenţi şi la istoria şi sensibilitatea celuilalt. Dar, în acelaşi timp, ne aşteptăm ca şi cei de lângă noi să respecte istoria noastră, valorile noastre, simbolurile noastre naţionale. Solicităm respect în schimb pentru respect. Acesta este lupta noastră pentru libertate, acum, în secolul XXI”, a afirmat în discurs Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, la diferitele comemorări maghiarii îşi exprimă nu numai respectul faţă de înaintaşi, ci şi dorinţa de a trăi pe pământul natal.

"Când ne adunăm în locurile de comemorare, ne exprimăm nu doar respectul faţă de trecut, ci spunem printr-un gest că aici vrem să trăim, pe acest pământ, pe pământul taţilor, bunicilor şi străbunicilor noştri. Vrem să trăim aici ca oameni maghiari", a declarat Kelemen.

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a vorbit în cadrul manifestărilor despre însemnătatea zilei de 15 Martie.

"Cel mai important mesaj al Revoluţiei din 1848 este acela că strămoşii noştri au arătat că, atunci când ţara îi cheamă, secuii răspund în unanimitate. În 1848, secuii au lăsat la o parte conflictele şi s-au alăturat Revoluţiei până la ultimul om", a spus Antal, adăugând: "Ţinutul Secuiesc este pe harta sufletească a noastră, a tuturor. De aceea, dacă trebuie să îndepărtăm un steag, punem zece în locul lui, pentru că nu vrem să facem niciun pas înapoi. Este responsabilitatea statului român de a se raporta la noi în aşa fel încât noi să fim în acelaşi timp buni maghiari şi buni cetăţeni români”.

Întrebat şi acesta despre faptul că liderul UDMR a fost huiduit de câţiva participanţi la manifestări, Antal Arpad a spus că acest lucru resprezintă un semnal "foarte important către Bucureşti", către cei care acuză politicienii maghiari că ar fi radicali, că oamenii vor mai mult decât ceea ce reuşesc liderii maghiari să facă pentru ei.

La evenimentele din Sfântu Gheorghe a participat şi Bogos Tivadar, preşedintele Consiliului Comunităţii locale din Skorenovac, Voivodina, Serbia, acesta vorbind despre istoria comună a secuilor de aici şi a celor din Serbia.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, la Sfântu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestări, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând atunci că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici