- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Mergem la Cotroceni cu mesajul că trebuie reluat dialogul între putere şi opoziţie
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că numirea Guvernului Ungureanu reprezintă o nouă şansă pentru reluarea dialogului politic între putere şi opoziţie, acesta fiind mesajul cu care Uniunea se va prezenta, luni, la consultările de la Cotroceni convocate de şeful statului.
Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Kelemen Hunor a declarat, duminică seară, pentru că greva parlamentară a opoziţiei nu este o soluţie eficientă pe termen mediu şi lung, astfel încât se impune necesitatea unui dialog politic între partidele aflate la guvernare şi cele din opoziţie.
"Noi am susţinut de fiecare dată şi am practicat dialogul între forţele politice din Parlamentul României indiferent dacă se află în opoziţie sau la guvernare. Eu cred că nu există alternativă pentru aşa ceva şi vom susţine dialogul în continuare. Numirea noului Guvern cu Ungureanu în fruntea acestuia şi declaraţiile făcute pot însemna un nou început şi o nouă şansă pentru reluarea dialogului între putere şi opoziţie. Sunt convins că cei care se află la putere tot timpul trebuie să fie cei care iniţiază astfel de întâlniri. Greva parlamentară nu este o metodă de lucru eficientă. Poţi să dai un semnal, iar acest semnal a fost dat, poţi protesta în Parlament prin diferite metode, dar nu cred că pe termen mediu şi lung o grevă parlamentară rezolvă ceva. Nu rezolvă nimic. Vom susţine la consultările de la Cotroceni necesitatea dialogului politic", a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Potrivit acestuia, după numirea noului guvern problema alegerilor anticipate nu mai reprezintă pentru UDMR o temă de discuţie.
"După câteva zile de la instalarea noului Guvern nu mai avem ce să vorbim de anticipate. Noi am spus ce aveam de spus până în momentul votului, acum ar fi culmea să insistăm pe anticipate la cinci zile de la instalarea noului guvern", a mai spus liderul UDMR.
În ceea ce priveşte Tratatul de stabilitate, Kelemen Hunor a arătat că UDMR susţine că România trebuie să se alăture guvernanţei fiscale, în condiţiile în care niciun stat din UE nu va reuşi să iasă singur din criza economică şi financiară.
"Eu sunt convins că, în ceea ce priveşte guvernanţa fiscală, mai e timp şi este loc de discutat la nivel de experţi, premieri şi şefi de stat, dar România trebuie să se alăture guvernanţei fscale. Noi susţinem aşa ceva pentru că datoria publică, datoria suverană a statelor din UE şi criza economică şi financiară ne-au arătat că nu vom reuşi singuri în această situaţie. Niciun stat din UE nu va reuşi singur, doar UE ca o formulă va reuşi, dacă va reuşi. Şi de aceea eu sunt convins că atât prevederile privind deficitul, cât şi cele privind datoria suverană a statelor sunt bine gândite, inclusiv sancţiunile sau posibilităţile de a interveni dacă apar probleme la nivelul unui stat, în aşa fel încât suveranitatea să nu fie ştirbită", a adăugat Kelemen.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis duminică, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, luni, la o discuţie cu privire la următoarele teme: "perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară" şi "dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României".
Reprezentanţii USL sunt invitaţi la ora 12.00, iar reprezentanţii PDL, UDMR, UNPR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 13.00.
Preşedintele Traian Băsescu adresase o invitaţie similară liderilor partidelor şi formaţiunilor politice, pentru data de 6 februarie, însă consultările pe cele două teme anunţate au fost anulate, fiind transmisă în acea zi o nouă invitaţie la consultări pe tema desemnării noului premier.
Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că USL va conveni luni asupra invitaţiei şefului statului de a participa la consultări la Palatul Cotroceni, însă a precizat că el va propune ca invitaţia să fie declinată.
Potrivit liderului PSD, argumentul principal este că temele de dialog propuse nu sunt prioritare în actuala conjunctură, atenţia clasei politice trebuind să fie îndreptată nu spre astfel de consultări, ci spre ajutorarea oamenilor din zonele afectate de căderile masive de zăpadă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO