Kelemen: Nu ne trebuie multe partide, maghiarii îşi doresc să aibă politicieni puternici

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, în cadrul Taberei de Vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, că maghiarii nu vor mai multe partide, ci îşi doresc "să aibă politicieni puternici şi să stea sub o singură pălărie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

5 afișări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, în cadrul dezbaterii cu tema "Ce îşi doresc maghiarii din Transilvania?", că apariţia altor partide ale comunităţii maghiare pe scena politică românească nu face decât să erodeze toate realizările reprezentanţilor maghiarimii din ultimii 20 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Tot ce am dezvoltat în ţara asta în ultimii 20 ani poate fi distrus extrem de repede, noi trebuie să fim prezenţi în Parlament. Dacă nu suntem uniţi, avem de suferit. Nu ne trebuie multe partide, ungurii îşi doresc să aibă politicieni puternici şi să stea sub o singură pălărie. Cerem ca toţi cei care vor să aibă un rol în viaţa politică să aibă deschidere către UDMR. Nu avem altă cale, aceasta este singura, nu avem voie să fim divizaţi şi să rămânem în afara Parlamentului", a spus Kelemen.

Secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, a declarat, la rândul său, că înscrierea Partidului Civic Maghiar în cursa electorală din 2012 va fi un eşec întrucât comunitatea maghiară recunoaşte că un partid puternic trebuie să le conducă interesele", adăugând că de absenteismul de la vot se fac responsabili şi Tokes Laszlo, dar şi Toro T. Tibor.

"Ne-am întrebat dacă domnului Tokes i s-a promis un nou mandat de vicepreşedinte al Parlamentului European, dacă tace la reorganizare şi la alte teme? El tace, asta e o problemă. (...) Ne întrebăm dacă Toro T. Tibor este un angajat al lui Tokes, îşi primeşte salariul de la Tokes şi, odată cu el, şi lista cu ce trebuie să facă?", a spus Peter Kovacs, potrivit traducerii oficiale.

Întrebat de jurnalişti cum comentează ipoteza lansată de secretarul general al UDMR, potrivit căreia ar exista o înţelegere între Tokes Laszlo şi PDL în vederea obţinerii unui nou mandat de vicepreşedinte al PE în schimbul unor acţiuni menite să divizeze comunitatea maghiară, Kelemen Hunor a afirmat: "Nu îi suspectez pe partenerii noştri cu nimic, întrebaţi-l pe Tokes Laszlo. Eu observ un singur lucru, eu ştiu că doreşte să rămână vicepreşedinte al PE, în decembrie sunt alegeri la jumătatea mandatului. Fără susţinerea PDL şi UDMR nu se poate, indiferent cine ce doreşte, pentru că fracţiunea din România este de acord şi observ că în ultima vreme lipseşte cu declaraţiile cu care ne-a obişnuit. Eu observ, în rest nu suspectez pe nimeni de nimic".

Kelemen a spus că nu dă nicio şansă la alegeri celorlalte partide ale maghiarilor şi că prezenţa lor ar putea fi responsabilă de o eventuală lipsă de reprezentare a comunităţii maghiare.

"Este o greşeală, pentru că prin această înmulţire nu reuşeşti să întăreşti poziţia şi forţa comunităţii maghiare în politică, dar prin diviziune poţi ajunge la subreprezentare sau lipsă de reprezentare, care nu cred că este scopul nostru. Bănuiesc că nici al colegilor noştri. Ei au mai încercat, au mai înfiinţat partide, au încercat tot felul de lucruri, dar în continuare cred că important rămâne unitatea forţelor politice, pentru o unitate puternică", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a vorbit şi despre axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles, afirmând că este important să se ţină cont de ce spune Budapesta, să se ţină cont de sfaturile de la Bruxelles, dar să nu se uite că măsurile care vor aduce beneficii pe termen lung comunităţii maghiare din România vor fi luate la Bucureşti.

"Cele mai multe lucruri despre viaţa comunităţii maghiare din România vor fi şi sunt decise la Bucureşti. Şi asta este absolut normal. De aceea, noi nu putem schimba Bucureştiul şi nu avem voie să schimbăm politica făcută în România, cu politica făcută la Budapesta sau la Bruxelles şi de 21 de ani asta spunem, vrem să participăm în instituţiile democratice, în Parlament, în administraţiile locale şi dacă se poate şi în structurile guvernamentale, pentru că deciziile privind comunitatea maghiară acolo pot fi luate şi acolo pot fi stabilite, acele măsuri pe termen mediu, lung care aduc beneficii atât comunităţii maghiare, cât şi întregii societăţi româneşti. Este important ce spune şi ce crede Budapesta despre comunităţile din afara graniţelor Ungariei şi din acest punct de vedere noi am fost de fiecare dată atenţi, dar deciziile nu acolo au fost luate", a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a deschis, miercuri, oficial Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" care se desfăşoară în localitatea harghiteană Izvoru Mureşului, în perioada 6 - 10 iulie.

Tabăra de vară este organizată de Conferinţa Tineretului Maghiar din România, Secretariatul General al UDMR şi Universitatea "Sapientia" din Cluj Napoca, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi Consiliul Judeţean Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici