Kelemen: Pentru prima dată în 22 de ani, un program de guvernare nu are nicio frază despre minorităţi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, luni, în plenul Parlamentului, că UDMR nu va vota pentru învestirea Guvernului Ponta, el criticând faptul că programul de guvernare propus de Victor Ponta nu conţine nicio referire la minorităţie naţionale, o premieră după 1989.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Pentru prima dată în 22 de ani, un program de guvernare nu are nicio frază despre minorităţi

Kelemen Hunor (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

El a arătat că, în acest sens, există o schimbare radicală, o premieră absolută, naţională, faţă de toate guvernele post-decembriste, o schimbare profundă, de paradigmă, îngrijorătoare.

Liderul Uniunii a subliniat că în fiecare program de guvernare votat în forul legislativ, începând cu Guvernul Roman şi continuând cu guvernele Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, a existat o preocupare firească faţă de minorităţile naţionale.

El a remarcat că acesta este primul program de guvernare din ultimii 22 de ani care nu conţine niciun capitol despre minorităţile naţionale. "Nu există nici măcar o frază, o propoziţie aşezată în alte capitole, cum ar fi «Educaţia» sau «Cultura», niciun capitol, nicio frază, nicio propoziţie", a atenţionat Kelemen.

"Nu există niciun cuvânt pierdut, rătăcit pe cele 53 de pagini cu care acest guvern a venit în faţa Parlamentului şi cere un vot de încredere", a continuat el.

"Pentru noi, maghiarii din România, mesajul viitorului guvern este extrem de clar: voi, minorităţile naţionale, (...) nu contaţi, nu existaţi. Voturile voastre sunt necesare, dar nu meritaţi atenţia Guvernului USL, nu meritaţi nici măcar o propoziţie, nu meritaţi un cuvânt în acest program de guvernare", a comentat liderul UDMR.

El a apreciat că acesta este un mesaj puternic, clar, fără echivoc, care poate fi interpretat doar că Guvernul se întoarce, în acestă materie, "în cea mai neagră epocă a secolului trecut".

Remarcând că există o schimbare radicală de viziune prin faptul că programul de guvernare nu conţine nicio menţiune privind minorităţile naţionale, Kelemen i-a întrebat, în acest sens, pe membrii grupului minorităţilor naţionale dacă le place acest lucru.

În ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş, el a subliniat că autonomia universitară nu trebuie să fie o scuză pentru neaplicarea legii.

"Anularea, retragerea drepturilor câştigate este un lucru extrem de grav şi îngrijorător", a spus deputatul, care a completat că, astfel, este posibil ca pe viitor şi alte drepturi ale minorităţilor naţionale să fie anulate, suspendate, retrase.

Liderul Uniunii a arătat că se aştepta ca liderul guvernului nou format să anunţe că va face recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş, pentru respectarea legii.

"Domnule prim-ministru, cu tot respectul vă spun că nu vom accepta să ne întoarceţi într-un trecut în care minorităţile naţionale aveau de ales între a tăcea, a accepta renunţarea la identitatea proprie, adică asimilare, sau a pleca din ţară. Nu vrem să trăim în nesiguranţă şi nu vrem nimic de la nimeni", s-a adresat el premierului desemnat.

Liderul UDMR a subliniat că Uniunea va folosi toate mijloacele legale pentru a apăra drepturile obţinute.

Pe de altă parte, Kelemen a declarat că, în marea majoritate a domeniilor sociale şi economice, guvernul propus de USL nu schimbă "mai nimic radical" faţă de programul fostului guvern, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, el apreciind că o astfel de continuitate este de înţeles şi poate fi apreciată.

El a precizat că Uniunea va fi în opoziţie, va face o opoziţie constructivă.

Kelemen a menţionat că UDMR va susţine adoptarea Tratatului fiscal, a legii care prevede amnistia fiscală pentru funcţionarii bugetari şi va milita pentru păstrarea unui sistem electoral prin care să se asigure reprezentarea proporţională.

"Nu considerăm, cu toate că nu am dorit, că schimbarea echipei guvernamentale este o tragedie în sine, dar era, categoric, mai bine ca o astfel de schimbare să aibă loc în urma alegerilor parlamentare şi nu printr-o regrupare internă şi lamentabilă", a comentat liderul Uniunii.

El a mai declarat că "maladia" migraţiei parlamentare trebuie să fie eradicată, adăugând că UDMR rămâne deschisă pentru orice iniţiativă legislativă în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici