- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (18.10.2014, 00:02)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul
Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat, vineri seară, la Târgu Mureş, că preşedintele nu ar trebui "să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul", ci ar trebui să accepte "ceea ce propune majoritatea".
Urmărește
245 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Eu l-aş propune prim-ministru pe cel care are susţinerea majorităţii parlamentare. Nu ar conta etnia acestuia", a spus Kelemen Hunor.
Ulterior, preşedintele UDMR a declarat presei că el crede că România ar trebui să fie republică parlamentară, chiar dacă preşedintele ar fi ales în continuare în mod direct, aceasta nefiind neapărat o contradicţie, "pentru că mai există şi în alte state" acest sistem.
"Trebuie delimitate atribuţiile preşedintelui de atribuţiile executivului, ca să nu fie suprapuneri. Şi când vorbim de majoritate, eu spun că preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul, ar trebui să accepte ceea ce propune majoritatea. Dacă nu există o majoritate absolută, atunci cea formată de partide într-o coaliţie. Şi, cu cine vin aceste partide sau persoana care are capacitatea de a forma o majoritate, trebuie acceptată şi trebuie numită, pentru a forma un Guvern", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Kelemen Hunor a argumentat că o astfel de abordare ar asigura şi un echilibru "mult mai puternic şi mult mai necesar" în ceea ce priveşte relaţiile şi raporturile instituţionale şi că aceste aspecte ar trebui reglate prin "noua Constituţie".
"În această Constituţie actuală, lucrurile sunt interpretabile, au fost interpretate, poţi să mergi până la marginea prăpastiei şi tot rămâi în limitele constituţionale. Dar, provoci nişte tensiuni inutile. Constituţia noastră are amprenta foarte adâncă a perioadei de la începutul anilor '90, când nu ştiam exact ce model vrem să luăm. Am luat modelul franţuzesc, dar nu de tot, am mai luat şi din altă parte, le-am amestecat. Deci, Constituţia s-a născut într-o perioadă foarte efervescentă şi, de atunci, totuşi, avem 25 de ani de experienţă. În 2003 a fost doar o nuanţare, din varii motive, şi nu toate modificările din 2003 sunt utile", a spus el.
Kelemen Hunor a mai spus că, spre exemplu, "trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală decuplarea alegerilor prezidenţiale şi generale."
El a precizat că s-ar gândi "foarte sincer" şi ar opta pentru revenirea la "sistemul anterior", astfel încât să existe mandate care să se suprapună, de patru sau cinci ani, pentru preşedinte şi parlamentari, "pentru că, deja din 2004, permanent suntem într-o campanie".
Kelemen Hunor a participat, vineri seară, la Târgu Mureş, la dezbaterea publică "Voci Maghiare Locale" alături de fostul preşedinte al Uniunii, senatorul Marko Bela, vicepreşedintele politic Borbely Laszlo şi aproape 100 de invitaţi, personalităţi ale vieţii politice din judeţ.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe