Kelemen: Problema anticipatelor şi a comasării alegerilor rămâne deschisă până la motivarea Curţii Constituţionale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că în şedinţa coaliţiei s-a decis ca până în momentul primirii motivării CC pe tema comasării alegerilor să nu se intre în nicio speculaţie, spunând că problema alegerilor anticipate şi cea a comasării nu se închid până nu se primeşte motivarea.
Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)
Kelemen Hunor a declarat că este nevoie de cunoaşterea precizărilor din motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor pentru a se putea lua cele mai bune decizii, fiind neclar dacă întreaga lege a fost declarată neconstituţională sau doar anumite puncte.
"În şedinţa coaliţiei am luat o singură decizie: că până când primim motivarea Curţii Constituţionale nu intrăm în nicio speculaţie şi nu luăm nicio decizie pentru că trebuie să cunoaştem foarte exact ce cuprinde motivarea. În acest moment nu ştim dacă toată legea a fost declarată neconstituţională sau doar anumite puncte. În momentul când vom vedea motivarea, vom şti ce este de făcut. Problema anticipatelor nu se închide, nu se închide nici comasarea până nu vedem motivarea de joi a Curţii Constituţionale. Orice variantă rămâne în discuţie până atunci", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, în cazul în care toată legea privind comasarea alegerilor a fost declarată neconstituţională, "atunci pică toată legea".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
"Dacă doar anumite puncte sau articole au fost declarate neconstituţionale, atunci Parlamentul are obligaţia de a le modifica potrivit deciziei Curţii. S-ar putea să fie doar o decizie legată de prelungirea mandatelor sau incompatibilităţile care au fost prevăzute în lege sau data alegerilor. În acest moment, o decizie responsabilă putem lua doar când cunoaştem exact motivarea CC. Poate joi, poate mai târziu ne vom întâlni şi vom discuta ce este de făcut", a afirmat Kelemen.
Întrebat dacă în şedinţa Prezidiului UDMR de marţi problema anticipatelor va fi abordată, el a precizat că în şedinţă va fi analizată situaţia politică, fără a putea anticipa şi alte discuţii.
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că "nu se pune problema alegerilor anticipate" şi că niciuna dintre formaţiunile care fac parte din coaliţie nu doreşte acest lucru.
El a făcut această declaraţie înaintea şedinţei BPN al PDL.
UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia, declara, duminică, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.
Borbely arăta că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţinea că declaraţia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personală, şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmând să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei.
Duminică, Kelemen declara că indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge împreună cu partenerii din coaliţie la o altă concluzie, "actualul Guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării până la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012".
Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.
USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO