- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2014, 17:06)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Proiectul de autonomie nu are legătură cu Moscova, Crimeea, separatiştii. Nu vrem stat în stat
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, luni, că proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu are legătură cu Moscova, cu Crimeea sau cu separatiştii, el susţinând că UDMR nu doreşte separare, enclavizare sau stat în stat.
Urmărește
123 afișări
Kelemen: Proiectul de autonomie nu are legătură cu Moscova, Crimeea, separatiştii. Nu vrem stat în stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
”Nu are proiectul nostru legătură nici cu Moscova, nici cu Crimeea, nici cu separatiştii. Noi nu am spus că vrem separare, enclavizare, stat în stat. Mă delimitez de orice asociere cu Moscova şi de ce se întâmplă în Ucraina. Nu vrem să plecăm din această ţară”, a spus Kelemen.
El a arătat că proiectul UDMR nu vorbeşte despre separatism, enclavizare sau statalitate.
”Când vorbim de autonomie, toată lumea se inflamează şi ne întreabă: «Dar când vorbiţi de autonomie, la ce vă gândiţi?». Poate că în primul rând trebuie să spunem la ce nu ne gândim: niciodată nu ne gândim la separatism, la enclavizare, la statalitate. Noi, când vorbim de autonomie, vorbim de subsidiaritate, de descentralizare şi, este adevărat, acolo unde comunitatea maghiară trăieşte în număr semnificativ, ne gândim la chestiunile lingvistice”, a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a arătat că are întâlniri cu premierul Ungariei, Viktor Orban, dar că nu a discutat cu acesta despre proiectul de autonomie.
”Am întâlniri cu Orban, nu m-a întrebat nimic de autonomie, nu discutăm aceste aspecte”, a spus Kelemen.
Liderul UDMR a adăugat că nu are încredere în ”intenţiile bune” ale Moscovei.
”Noi, când vorbim de autonomie, de autonomie culturală, de regionalizare, de drepturi lingvistice, de dezideratele comunităţii maghiare, tot timpul spunem, de la începutul anilor '90 şi până azi şi aşa va rămâne şi în continuare, că vrem să obţinem aceste deziderate prin dialog cu majoritatea, împreună cu românii şi prin mijloace parlamentare şi democratice, nu pe stradă, nu prin alte mijloace care nu au legătură cu democraţia”, a spus Kelemen.
Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".
Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.
Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".
Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe