- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (18.09.2014, 18:41)
- Adina Oşan , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, un act constituţional, legal şi legitim
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc este un act constituţional "legal şi legitim" prin care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii cu privire la dreptul de păstrare a identităţii etnice a cetăţenilor săi.
Urmărește
158 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, în conferinţa de presă în care a prezentat proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, că acesta a fost elaborat după modelul Tirolului de Sud, din Italia, "unde trăiesc mai multe minorităţi care au găsit o formă de convieţuire paşnică şi o dezvoltare economică şi socială fără precedent", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc constituie un act politic, este un act constituţional, legal şi legitim prin care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii reale cu privire la dreptul de păstrare a identităţii etnice a cetăţenilor aparţinând acestei comunităţi. Respingem orice încercare de compromitere a demersului nostru prin teorii conspiraţioniste vehiculate în spaţiul public, nu suntem instrumentul nimănui. Am ales modelul Tirolului de Sud, unde trăiesc mai multe minorităţi care au găsit o formă de convieţuire paşnică şi o dezvoltare economică şi socială fără precedent", a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Liderul Uniunii a subliniat că autonomia regională a Ţinutului Secuiesc este văzută "în cadrul statului român unitar şi indivizibil".
Citeşte şi:
Proiectul UDMR de autonomie, prezentat oficial: Ţinutul Secuiesc va fi condus de un Consiliu regional şi unul executiv, care va avea preşedinte
"Ceea ce am gândit am aşezat în cadrul statului român unitar şi nu ne gândim la separatism, la independenţă şi alte lucruri vehiculate. Aşa ceva nu propunem. Ceea ce propunem este o soluţie care există, care funcţionează şi care nu lezează interesele statului român, interesele cetăţenilor, ale majorităţii. Noi propunem o regiune funcţională din trei judeţe, păstrând judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, în care cetăţenii vor fi egali, nediscriminaţi şi va fi garantată păstrarea specificului etnic şi cultural al fiecărei comunităţi în parte. Proiectul înseamnă şi o descentralizare puternică", a mai spus liderul UDMR.
Acesta a afirmat că nu poate estima o dată pentru depunerea proiectului în Parlament şi nici cât va dura dezbaterea publică.
"Dezbaterea e importantă, vom face dezbateri la Bucureşti, la Iaşi la Craiova, peste tot. Mă aştept la o dezbatere aprinsă la început şi la controverse", a mai afirmat Kelemen.
Proiectul UDMR are 97 de articole şi va fi postat pe site-ul UDMR în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.
Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".
Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
Citeşte şi:
Proiect UDMR: Autostrăzi şi căi ferate de interes regional, în domeniul public al Ţinutului Secuiesc
Citeşte şi:
Proiectul UDMR privind autonomia: 50% din profitul Loteriei realizat în Ţinutul Secuiesc, venit la bugetul regiunii
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe