Kelemen: Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, un act constituţional, legal şi legitim

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc este un act constituţional "legal şi legitim" prin care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii cu privire la dreptul de păstrare a identităţii etnice a cetăţenilor săi.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, un act constituţional, legal şi legitim

Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, în conferinţa de presă în care a prezentat proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, că acesta a fost elaborat după modelul Tirolului de Sud, din Italia, "unde trăiesc mai multe minorităţi care au găsit o formă de convieţuire paşnică şi o dezvoltare economică şi socială fără precedent", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc constituie un act politic, este un act constituţional, legal şi legitim prin care comunitatea maghiară doreşte să obţină garanţii reale cu privire la dreptul de păstrare a identităţii etnice a cetăţenilor aparţinând acestei comunităţi. Respingem orice încercare de compromitere a demersului nostru prin teorii conspiraţioniste vehiculate în spaţiul public, nu suntem instrumentul nimănui. Am ales modelul Tirolului de Sud, unde trăiesc mai multe minorităţi care au găsit o formă de convieţuire paşnică şi o dezvoltare economică şi socială fără precedent", a spus Kelemen.

Liderul Uniunii a subliniat că autonomia regională a Ţinutului Secuiesc este văzută "în cadrul statului român unitar şi indivizibil".

"Ceea ce am gândit am aşezat în cadrul statului român unitar şi nu ne gândim la separatism, la independenţă şi alte lucruri vehiculate. Aşa ceva nu propunem. Ceea ce propunem este o soluţie care există, care funcţionează şi care nu lezează interesele statului român, interesele cetăţenilor, ale majorităţii. Noi propunem o regiune funcţională din trei judeţe, păstrând judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, în care cetăţenii vor fi egali, nediscriminaţi şi va fi garantată păstrarea specificului etnic şi cultural al fiecărei comunităţi în parte. Proiectul înseamnă şi o descentralizare puternică", a mai spus liderul UDMR.

Acesta a afirmat că nu poate estima o dată pentru depunerea proiectului în Parlament şi nici cât va dura dezbaterea publică.

"Dezbaterea e importantă, vom face dezbateri la Bucureşti, la Iaşi la Craiova, peste tot. Mă aştept la o dezbatere aprinsă la început şi la controverse", a mai afirmat Kelemen.

Proiectul UDMR are 97 de articole şi va fi postat pe site-ul UDMR în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici