- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.09.2015, 13:19)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Recomandarea către colegii mei a fost să nu voteze legea pensiilor speciale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că a recomandat colegilor de partid să nu voteze legea pensiilor speciale, adăugând că personal va vota împotrivă.
Urmărește
163 afișări
Kelemen Hunor (Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Recomandarea mea către colegii mei a fost în această dimineaţă să nu voteze legea, dar sunt convins că vor fi câţiva care vor vota această solicitare a preşedintelui de reexaminare. (...) Eu personal nu voi vota pentru", a declarat preşedintele UDMR într-o conferinţă de presă.
Kelemen Hunor a explicat că în grupurile UDMR nu există o majoritate calificată pentru niciuna dintre variante, motiv pentru care nu poate fi impus un comportament obligatoriu. "Asta ar însemna două treimi şi toată lumea ar fi obligată să voteze împotrivă sau pentru", a spus Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Preşedintele UDMR a spus că procedura înseamnă că ori se acceptă rediscutarea legii ţinând cont de observaţiile preşedintelui ori se respinge solicitarea preşedintelui şi atunci legea rămâne aşa cum a fost votată.
"Suntem într-o situaţie destul de dificilă. Dacă respingem în totalitate, rămâne legea votată în vară. Dacă acceptăm solicitarea preşedintelui, atunci acele modificări care au fost făcute în Comisia parlamentară înseamnă într-adevăr o corecţie spre o soluţie mai blândă, dar nu rezolvă în totalitate", a mai spus Hunor.
Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni, miercuri, la ora 14.30, în şedinţă comună, pe ordinea de zi aflându-se mai multe puncte între care şi raportul la cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis la legea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Comisia pentru statut a modificat marţi doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, stabilind că aceştia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi. În plus, parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate vor beneficia de pensii.
Prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a rămas cel iniţial de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.
O modificare făcută de comisia de statut, la soliciarea preşedintelui, se referă la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputaţi şi senatori în paralel cu indemnizaţia de parlamentar.
Membrii comisiei austabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, în schimb, preşedintele Comisiei Bogdan Duvăz (PSD) a precizat că cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o "situaţie administrativă şi nu de corupţie".
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a cerut marţi retrimiterea raportului la comisie.
La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei "indemnizaţii pentru limita de vârstă" a actualilor şi foştilor parlamentari.
"Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale", se spune în cererea de reexaminare.
De asemenea, preşedintele preciza că "necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate".
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe