Kelemen: Resping orice ingerinţă şi orice speculaţie politică în acest moment în cazul Borbely
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că ar vrea să creadă că "niciun om politic şi nicio formaţiune politică nu se află în spatele" cazului ministrului Borbely şi respinge "orice ingerinţă politică şi orice speculaţie politică" în acest moment.
Kelemen: Resping orice ingerinţă şi orice speculaţie politică în acest moment în cazul Borbely (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară organizată la Zăbala, de Asociaţia Tinerilor Maghiari din judeţul Covasna, răspunzând unor întrebări, că nu are argumente să poată susţine că ar exista vreo legătură între declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora a "luat în piept lovitura" deciziei UDMR privind reorganizarea, şi cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely.
"Vreau să cred că nu există. Eu nu am argumente să susţin o astfel de legătură şi eu vreau să cred că toţi cei care ne cunosc pe noi (UDMR - n.r.) ştiu foarte exact că prin astfel de metode UDMR nu poate fi schimbată. Nici direcţia pe care merge, nici poziţia luată, nici deciziile luate. Vreau să cred că nu există vreo legătură", a spus Kelemen Hunor.
Totodată, Kelemen a afirmat că UDMR a avut de fiecare dată o poziţie în astfel de cazuri, reamintind situaţia fostului ministru Nagy Zsolt, dar şi când nu erau vizaţi oameni politici din UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Este o practică insuportabilă şi una care trebuie respinsă şi trebuie cumva terminat cu astfel de iniţiative care vin undeva de la instituţiile abilitate de a face investigaţii judiciare. De aceea am cerut, şi vom cere şi în scris la începutul săptămânii viitoare, procurorului general şi CSM să facă o analiză, să verifice ce se întâmplă la DNA şi dacă vinovaţii sunt acolo, atunci să fie pedepsiţi", a spus liderul Uniunii.
Kelemen a spus că nu deţine informaţii despre cine ar sta în spatele cazului ministrului Borbely şi că respinge orice "ingerinţă politică şi orice speculaţie politică" în acest moment.
"Aş vrea să cred că niciun om politic şi nicio formaţiune politică nu este în spatele acestui demers şi resping orice ingerinţă politică şi orice speculaţie politică în acest moment, dar nu este de acceptat şi nu este permis într-o ţară democratică ca DNA să facă jocuri politice. Asta nu înseamnă că aceste jocuri politice sunt neapărat jocuri comandate de oameni politici, să nu mă înţelegeţi greşit. Dar să laşi să se scurgă informaţii, să nu dai un răspuns corect, coerent şi clar, să laşi lucrurile confuze este o greşeală uriaşă, nu putem accepta aşa ceva. Nu este primul caz, oamenii au fost terfeliţi de nenumărate ori şi şi nimeni nu le-a cerut scuze, niciun procuror, niciun procuror şef", a conchis Kelemen Hunor.
UDMR îi va cere procurorului general al României o verificare a "scurgerilor de informaţii" din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate", declara, joi seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.
"Ştiu despre acest tot atât cât ştiţi şi dumneavostră. Nu am niciun fel de implicare în acest caz", a declarat Borbely înainte de a intra la şedinţa Consiliului Permanent al UDMR.
El a mai precizat că atunci când a preluat ministerul se înregistrau aproximativ 30 de miliarde de lei datorii către constructori, care au fost plătite.
"De atunci plăţile sunt la zi şi nu fac colegii mei, din câte ştiu, niciun fel de discriminare", a mai spus ministrul.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.
Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului la momentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încă discutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentru declaraţii.
Borbely nu a participat la şedinţa de miercuri dimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, la Consiliul Informal de Mediu.
Laszlo Borbely a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că "ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat".
"Nu am niciun fel de implicare în această poveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă să îşi facă datoria", a spus Borbely, pentru MEDIAFAX.
El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.
"Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat", a precizat ministrul.
Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.
Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.
Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.
Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO