- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Sistemul de sănătate trebuie reformat, dar nu pentru "băieţii deştepţi" din asigurări
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX, în replică la acuzaţiile şefului statului, că actualul sistem de sănătate este păgubos, dar că reforma în sănatate trebuie facută pentru fiecare cetăţean, şi nu pentru "băieţii deştepţi" din asigurările de sănătate.
Kelemen: Sistemul de sănătate trebuie reformat, dar nu pentru "băieţii deştepţi" din asigurări (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)
"În ultima perioadă, când a plecat zvonul că există o astfel de intenţie de a reforma sistemul asigurărilor de sănătate, cum au apărut băieţii deştepţi din sănătate, din asigurările de sănătate. Noi vrem să facem această reformă pentru fiecare cetăţean, şi nu pentru băieţii deştepţi din asigurările de sănătate", a spus preşedintele UDMR.
"UDMR nu se opune reformei statului, acest lucru spun cu toată fermitatea şi cu toată responsabilitatea. Noi de fiecare dată am spus că este nevoie de reformarea administraţiei locale, de o reformă foarte responsabilă şi în folosul cetăţeanului. Şi sistemul de sănătate trebuie să fie reformat", a mai declarat Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Kelemen Hunor a susţinut că sistemul actual este păgubos, dar că reforma trebuie să fie făcută în aşa fel încât să fie în folosul fiecărui cetăţean, fiecărui contribuabil. "Actualul sistem este foarte prost gestionat şi are foarte multe părţi care trebuie să fie corectate", a adăugat el.
Preşedintele Uniunii a explicat că, în acest moment, există un proiect de lege făcut de un grup de lucru de la administraţia prezidenţială care nu a fost deocamdată asumat de UDMR.
"Ministrul Sănătăţii, cu specialişti, a analizat acest proiect, a aşteptat şi a primit sugestii şi puncte de vedere de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Dacă noi ne-am asumat responsabilitatea de a conduce Ministerul Sănătăţii, atunci şi proiectul pe care ministerul l-a primit trebuie supus analizei, dezbaterilor şi, în urma acestor dezbateri, se poate forma o opinie", a completat Kelemen Hunor.
El a menţionat că sistemul sanitar este distorsionat şi trebuie să fie reformat, dar că proiectul propus are o serie de probleme punctuale.
"Dacă e bine să privatizăm asigurările de sănătate, banii care sunt adunaţi de Casă (CNAS - n.r.) să fie daţi mai departe către companiile private, care, ca orice companie privată, vor urmări profitul. Ce mecanisme de control va avea statul şi cum poate asigura statul să nu crească cheltuielile de la buget pentru sistemul de sănătate?", a spus liderul UDMR.
El a adăugat că astfel de sisteme private de asigurări funcţionează în SUA, în Elveţia şi că în aceste ţări contribuţia din bugetul naţional se ridică la 13-15 la sută din PIB. "Dacă mergem pe această variantă, trebuie să fim conştienţi că trebuie să asigurăm de la buget contribuţie mult mai mare către fondurile private", a atenţionat liderul UDMR.
De asemenea, Kelemen Hunor a spus că, potrivit proiectului, aceste societăţi private de asigurări de sănătate nu au obligaţia de a face contracte cu toate spitalele. "Au posibilitatea de a alege cu cine fac, cu cine nu stabilesc relaţii contractuale", a menţionat el.
"În ceea ce priveşte managementul spitalelor şi privatizarea acestora, este o problemă care trebuie să fie clarificată. Dacă o fundaţie, o firmă care funcţionează pe baza legislaţiei în vigoare pentru firmele private dă faliment, cine va prelua datoriile şi tot bagajul din acel spital? În lege există o propunere pentru a da spitalele către fundaţii, către societăţi private şi, din acest punct de vedere, am avut câteva exemple în imediata apropiere a noastră, Ungaria, unde au încercat acest sistem în 2007-2008 şi nu a funcţionat. Nu mai vorbesc de faptul că aceia care au propus acest lucru au pierdut alegerile. Nici noi, nici PDL nu propunem aşa ceva", a spus liderul UDMR.
În opinia sa, o altă chestiune care trebuie să fie clarificată se referă la propunerea de introducere a competiţiei private în sistemul de urgenţă SMURD, "unul dintre sistemele cele mai funcţionale din Europa".
"A fost această încercare în Slovacia şi a dat faliment, pentru că privaţii vor urmări de fiecare dată profitul, aceasta este logica sistemului privat", a declarat Kelemen.
"Noi nu ne opunem reformei în sănătate, dar suntem oameni responsabili şi, ca oameni responsabili, vrem să avem toate răspunsurile la aceste probleme, de altfel semnalate atât în materialul de la FMI, cât şi în cel de la Banca Mondială. Noi, dacă ne asumăm o astfel de reformă, trebuie să ne-o asumăm cu tot sufletul şi cu toată inima. Acest guvern, care a făcut reforme şi trebuie să facă reforme mai departe, trebuie să aibă asigurat şi sprijinul parlamentar pentru o astfel de reformă", a subliniat preşedintele UDMR.
"Peste câteva zile, dacă aceste chestiuni vor fi clarificate, proiectul Administraţiei prezidenţiale, la care au muncit şi colegii de la Ministerul Sănătăţii, poate să intre în dezbatere publică", a precizat Kelemen.
El a afirmat că trebuie făcută o schimbare în sistem, dar aceasta trebuie să fie făcută "cu mult calm, cu multă atenţie, nu cu heirupisme".
"Dacă cineva doreşte să facă reformă fără noi, nu e nicio problemă, să ne spună, aceasta este viaţa. Până ce noi suntem implicaţi în această guvernare, şi părerea noastră contează şi nici nu ascundem faptul că vrem să conteze părerea noastră şi vrem ca, cel puţin domeniile în care avem miniştri, să fie reformate şi cu aportul nostru. Sunt convins că la începutul anului 2012 una dintre temele majore va fi tocmai acest proiect", a mai declarat Kelemen Hunor.
Preşedintele Traian Băsescu acuză UDMR că blochează eforturile de reformare a statului român, el susţinând că din teama unui ministru şi a unui partid nu este pusă în dezbatere publică Legea sănătăţii, un motiv al amânării fiind, în opinia sa, "traficul de influenţă făcut de baronii din sistem".
Preşedintele a spus, miercuri la prânz, la RRA, că face un "apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român".
El a precizat că tot UDMR, care a blocat reorganizarea administrativă a ţării, blochează acum promovarea noii legi a sănătăţii.
Şeful statului a mai spus că, pentru el, "singurul motiv" al blocării acestui proiect este "traficul de influenţă făcut de baronii sistemului de sănătate şi de baronii medicamentelor, care par mai importanţi decât interesul naţional".
Preşedintele a menţionat că în privinţa acestui act normativ este vorba abia despre punerea în dezbatere publică.
Traian Băsescu a susţinut că este vorba despre "teama unui ministru şi a unui partid de a pune legea în dezbatere publică", fiindu-le teamă de ceea ce s-ar putea vedea între ceea ce este acum în sistemul sanitar şi ceea ce ar putea să fie.
Miercuri seară, preşedintele a declarat, la TVR 1, că ministrul Ritli Ladislau este deschis la reformarea sistemului de sănătate, pe care îl înţelege şi ale cărui racile le cunoaşte, şeful statului adăugând că implementarea noii legi a sănătăţii, după ce va fi adoptată, va lua timp.
Preşedintele a spus că, în opinia sa, există voinţă politică pentru adoptarea legii sănătăţii.
"Ministrul este un om deschis la reformarea sistemului, pentru că vine din sistem şi îl înţelege. Deci ministrul ăsta n-are nimic de politruc. Este un om care înainte de a veni să fie ministrul Sănătăţii a lăsat bisturiul jos şi a venit la Minister. Deci ştie foarte bine sistemul. Îi ştie racilele, defectele, ştie că nu se pot controla banii în sistem, ştie că pacientul nu are prea multe opţiuni", a explicat preşedintele.
Traian Băsescu a spus, în ceea ce priveşte legea sănătăţii, că este necesară o dezbatere. "Nu o putem servi populaţiei şi sistemului fără să fie mestecată, implicit dezbătută. Primul care trebuie să o lanseze este Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii. Odată lansată, pe urmă încep discuţiile dezbaterile", a adăugat el.
Traian Băsescu a mai spus că ar dori ca dezbaterea legii sănătăţii "să se producă mai profesionist decât la legea educaţiei, unde de multe ori a fost multă patimă sindicală". "Poate noua lege a sănătăţii o vom dezbate fără patimă, ci cu gândul cum să facem să fie mai bine. Important este ca acest proiect să fie lansat în dezbatere publică de Guvern", a spus preşedintele.
"Vă mai spun un lucru: Am auzit nişte aberaţii de genul «trebuie adoptată, în prima parte a anului să intre în vigoare». E o copilărie. O asemenea lege, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor, sau măcar de la mijlocul anului. Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele a insistat asupra faptului că noua lege a sănătăţii este un act normativ care, odată adoptat, "va necesita un timp de pregătire a sistemului sanitar să treacă la implementarea ei". "Dacă vă gândiţi numai cât ar însemna selectarea sau contractele cu casele de asigurare care trebuie să-şi convingă cetăţenii să vină la ele prin facilităţile pe care le creează în baza pachetului minim de servicii ce va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii", a explicat el.
Traian Băsescu a mai declarat, la TVR 1, că, "dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat", acesta "uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş".
"Vă mai dau un exemplu de rezistenţă - am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun", a spus Băsescu.
El a menţionat că argumentul lui Raed Arafat este "că statul trebuie să facă".
"Nu, statul trebuie să aibă concurenţă. Şi nu văd de ce într-un judeţ al ţării nu ar mai apărea un sistem care să facă concurenţă sistemului de urgenţă. De ce? Poate că există un privat pe care Ministerul Sănătăţii îl autorizează", a adăugat preşedintele.
Traian Băsescu a spus însă despre Raed Arafat că este un om respectat şi "un extrem de bun profesionist".
"Doamnă, eu pot fi împotriva a ceva sau nu. Mie nu-mi plac oamenii care, după ce au evoluat pe un sistem, pe urmă devin duşmanii creării oricărui alt sistem de concurenţă. Nu, aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat civilizat. Statul îşi va asigura principalul sistem de urgenţă şi şi-l asumă statul prin ceea ce s-a creat. S-au făcut investiţii uriaşe în sistemul de urgenţă, în celebrul 112, nu numai investiţii în dotare cu elicoptere, cu salvări, cu personal, cu sisteme de urgenţă în spitale, dar şi în pregătirea oamenilor s-au făcut investiţii foarte mari. Or, acest sistem va funcţiona şi va continua să fie consolidat. Dar nu văd nicio nenorocire dacă, aşa cum a început Raed Arafat la Târgu Mureş, o să apară la Suceava sau la Constanţa un al doilea Raed Arafat, care să dezvolte un sistem privat paralel, în concurenţă de calitate", a spus Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO