- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Sper că nu se blochează Legea minorităţilor, proiectul ar putea intra marţi în plenul CD
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat speranţa ca proiectul Legii minorităţilor să nu fie blocat şi ca documentul să intre, marţi după-amiază, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că Legea minorităţilor ar putea fi votată până la sfârşitul lunii iunie, conform înţelegerii cu PDL.
"Eu sper că nu se blochează Legea minorităţilor, că se poate rezolva, şi dacă luni reuşim să clarificăm aceste chestiuni unde au apărut probleme, atunci luni, marţi se poate pregăti proiectul pentru a intra în dezbaterile plenului chiar marţi după-amiază. Şi să se voteze până la sfârşitul lunii. Asta a fost înţelegerea şi vom discuta luni", a spus liderul UDMR.
Potrivit acestuia, problemele în dezbaterea Legii miinorităţilor au apărut în momentul în care discuţiile s-au reluat de la articolul 1, şi nu de la articolul 19, aşa cum fusese înţelegerea în coaliţie.
"Noi, în coaliţie, am luat decizia că vom continua dezbaterile de la articolul 19 la Legea minorităţilor, iar ceea ce s-a dezbătut în trei comisii nu se reia şi se adoptă aşa cum a fost adoptată prima parte, până la articolul 19, şi se va continua discuţia de la articolul 19. Dar s-au reluat discuţiile de la primul articol. Apoi au fost unele modificări cu care nu am fost de acord şi am cerut colegilor din PDL să oprim discuţiile până la clarificarea chestiunilor care ar fi trebuit să rămână în varianta oficială, cea votată în cele trei comisii în 2007-2008. Am vorbit cu premierul Boc să suspendăm discuţiile până la clarificarea acestor aspecte", a precizat Kelemen.
Dezbaterile în Comisia pentru drepturile omului a Camerei pe statutul minorităţilor naţionale au fost amânate pentru luni, după ce UDMR s-a arătat nemulţumită de unele modificări la acest proiect şi a apreciat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie, a declarat Mate Andras.
Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului ar fi trebuit să continue vineri dezbaterile la proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, însă niciun parlamentar nu s-a prezentat la şedinţă.
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat că la dezbaterile proiectului s-au făcut unele modificări cu care UDMR nu este de acord şi doreşte clarificări şi discuţii în coaliţie.
"Am discutat cu reprezentantul UDMR în comisie, Attila Varga, şi au fost modificări la proiect cu care noi nu am fost de acord, nu era în înţelegerea dintre UDMR şi PDL şi, până se clarifică cu discuţii în coaliţie, dezbaterile s-au amânat", a explicat Mate Andras.
Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Marius Dugulescu (PDL), a precizat că dezbaterile s-au amânat pentru luni la solicitarea UDMR, deşi iniţial se dorea ca dezbaterea în comisie să se termine cât mai repede. "Aseară (joi seară - n.r.) s-a convenit să se amâne pentru luni", a mai spus Dugulescu, arătând că el îşi schimbase şi biletul de avion pentru a participa la dezbaterea de vineri a proiectului din Comisia pentru drepturile omului a Camerei.
Comisia pentru drepturile omului de la Cameră a modificat, joi, proiectul Statutului minorităţilor, stabilind că limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile deţin o pondere semnificativă pot fi modificate fără a aduce atingere drepturilor acestora, UDMR criticând amendamentul.
Reprezentantul UDMR în Comisie Attila Varga a criticat acest amendament şi a spus că UDMR susţine textul iniţial al articolului 14 din Statutul minorităţilor, care prevede că este interzisă modificarea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale, în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.
Attila Varga a spus că formularea Comisiei este "nepotrivită din punct de vedere juridic şi contravine convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor".
El a spus că această problemă se poate discuta în coaliţie şi că speră să fie rezolvată până când proiectul intră în dezbaterea plenului.
În replică, deputatul PDL Marius Dugulescu a spus că textul iniţial al articolului 14 era o încălcare a Constituţiei, pentru că statul nu se mai putea să se reorganizeze având în vedere că legea interzice.
Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a dezbătut, joi, 18 articole din cele 78 ale proiectului Statutului minorităţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO