- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: UDMR nu este de acord cu o campanie electorală de 90 de zile
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, că UDMR nu este de acord cu o campanie electorală de 90 de zile, dar susţine în schimb un singur tur de alegeri în cazul primarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen a spus că ideea unei campanii electorale de 90 de zile reprezintă o "catastrofă pentru societatea românească", situaţie dovedită imediat după 1990, când perioada campaniilor electorale era de 60 de zile.
"Nu suntem de acord cu o campanie electorală de 90 de zile. Nu poţi să ţii o ţară întreagă jumătate de an în campanie electorală. Nu vom susţine acest lucru", a spus Kelemen.
Kelemen a afirmat că în acest caz ar fi vorba de un efort de trei ori mai mare decât cel de până acum, efort care ar implica inclusiv mai multe cheltuieli.
"În anii '90, campania electorală era de 60 de zile şi atunci era o catastrofă. Nu vom susţine ideea unei perioade de campanie de 90 de zile. Cine nu a reuşit să vorbească cu electoratul timp de patru ani, nu va reuşi nici în această perioadă", a afirmat Kelemen.
Kelemen a spus că UDMR va susţine însă modificarea Legii Electorale în privinţa alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur, la fel ca şi preşedinţii consiliilor judeţene, cu majoritate de voturi.
Campania electorală pentru toate tipurile de alegeri va dura 90 de zile, prezidenţialele şi parlamentarele vor vea loc în a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele, în prima duminică a lunii iunie, prevede Codul electoral elaborat de AEP, care stabileşte şi că urna de vot va fi transparentă.
Conform aceluaşi proiect, care se referă şi la referendum, în străinătate, în statele în care, din cauza diferenţei de fus orar, votarea organizată duminica ar uma să se încheie după ora 21.00 a României, aceasta are loc sâmbăta, între orele locale 7.00-21.00.
În celelalte cazuri, alegerile se desfăşoară duminica, între orele locale 7.00-21.00.
Codul electoral prevede constituirea registrului electoral, precum şi certificarea de către AEP a secţiilor de votare în vederea stabilizării localurilor acestora.
Proiectul mai prevede crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, şi compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte sau locţiitor al birourilor electorale din secţiile de votare.
Actul conţine prevederi referitoare la sistemul informatic electoral naţional administrat de AEP. De asemenea, se înfiinţează fondul pentru alegeri generale la termen, aflat la dispoziţia Guvernului.
Actul reglementează procedura de urmat în cazul decesului unui candidat, competenţa AEP de a stabili proceduri de votare pentru nevăzători, anularea votării la nivelul secţiei unde au avut loc fraude şi procedura de reluare a scrutinului în respectivele cazuri.
Codul mai reglementează atacarea în justiţie a tuturor actelor BEC.
În prezent, campaniile electorale durează 30 de zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO