Szasz Jeno a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că inclusiv Constituţia trebuie să ţină pasul cu nevoile societăţii.
"Din această perspectivă şi legea fundamentală trebuie îmbunătăţită, inclusiv noţiunea de stat naţional", a spus Szasz Jeno.
Potrivit acestuia, PCM este de acord ca România să rămână un stat unitar, dar să fie un stat al regiunilor naturale, în care trăiesc mai multe naţionalităţi, printre care şi comunitatea maghiară din România.
"Din această perspectivă eu spun că expresia de «stat naţional» din Constituţia României este depăşită", a conchis liderul PCM.
De asemenea, Szasz a afirmat că, pentru partidul pe care îl conduce, autonomia Ţinutului Secuiesc nu este un slogan de campanie, cum "este în cazul UDMR", ci soluţia pentru România centralizată de acum.
Szasz a explicat că autonomia Ţinutului Secuiesc este principalul element al programului politic al PCM, datorită faptului că civicii maghiari cred într-o descentralizare autentică a României.
"Credem în recreionarea administrativă a ţării. Eu cel puţin sunt ferm convins că reţeta dată de CNS pentru o descentralizare autentică, prin autonomia teritorială, ar fi o soluţie pentru toate regiunile istorice ale acestei ţări. Noi în programul nostru am formulat şi am descris 13 astfel de regiuni naturale, precum Maramureşul, Crişana, Banatul, Muntenia de Est şi Vest, Dobrogea, Moldova de Nord şi Sud, Ardealul de Nord şi Sud, Ţinutul Secuiesc şi Bucureşti", a afirmat Szasz Jeno.
Potrivit acestuia, soluţia pentru România centralizată în care se trăieşte acum ar fi descentralizarea autentică.
Liderul PCM a adăugat că pot fi date multe exemple pozitive din Europa în acest sens, menţionând că în toate statele federale, începând cu Austria, există modele elocvente din acest punct de vedere.
"Dacă dăm modelul Elveţiei de exemplu, unde cantoanele sunt organizate şi pe criterii etnice, atunci am dat modelul ideal şi din întâmplare acolo trăiesc cel mai bine oamenii", a spus Szasz.