Kinga Gal, europarlamentar PPE: În continuare e nepermis că actele comise la Revoluţie nu au fost judecate

Europarlamentarul PPE Kinga Gal a afirmat că este nepermis faptul că actele comise la Revoluţie nu au fost judecate nici acum, la 30 de ani distanţă. În schimb, eurodeputatul Stângii Verzi Nordice Clare Daly a spus că persistă corupţia în ţara noastră, de aceea România are o Diaspora aşa mare.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Kinga Gal, europarlamentar PPE: În continuare e nepermis că actele comise la Revoluţie nu au fost judecate

Kinga Gal, europarlamentar PPE: În continuare e nepermis că actele comise la Revoluţie nu au fost judecate

„Acum 30 de ani, pe 15 decembrie, prin Piaţa Maria s-a născut Revoluţia dintr-un protest în care români, maghiari, germani şi sârbi se opuneau evacuării cu forţa a pastorului reformat Laszlo Tokes. Prin atitudinea lor, au luat şi atitudine împotriva comunismului. Nu au mai vrut să suporte teroarea, represiunea, metodele securităţii statului. Împreună cu arhiepiscopia reformată Tokes a protestat încercând să îşi protejeze familia şi familiile de enoriaşi. A fost însă şi o luptă pentru libertate a tuturor românilor şi maghiarilor deopotrivă. Trebuie să plecăm aşadar capul în faţa tuturor acelora care au avut curajul de a se opune. Revoluţia de la Timişoara a doborât comunismul în întreaga Românie şi a creat premisele libertăţii”, a declarat Kinga Gal, eurodeputat PPE, la dezbaterea din PE cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluţia română.

Ea a adăugat că Revoluţia română a fost unul dintre puţinele momente în care statele Europei au fost solidare.

„În continuare însă, până acum, ceea ce este nepermis, este că actele comise la Revoluţie nu au fost analizate şi nu au fost judecate. Tocmai de aceea trebuie să nu uităm pe cei aproape 1.200 de morţi ai Revoluţiei. Au fost unul dintre puţinele momente în care toate naţiunile Europei au fost solidare unele cu altele şi toate au realizat că avem o identitate comună. Revoluţia de la Timişoara, spiritul revoluţiei române este o valoare comună a noastră a tuturor. Să respectăm această valoare şi s-o protejăm pentru viitor”, a conchis Kinga Gal.

Europarlamentarul grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Clare Daly, a precizat că a trăit evenimentele de la Revoluţie în perioada studenţiei şi că a fost atunci la Bucureşti şi la Timişoara, fiind o experienţă definitorie pentru viaţa ei.

„Am fost lider studenţesc în Irlanda acum 30 de ani şi am fost inspirată de eroismul studenţilor români. M-am dus la Bucureşti şi la Timişoara şi am petrecut peste o lună acolo, în mijlocul acelor zile revoluţionare. Trebuie să spun că a fost una dintre cele mai definitorii experienţe din viaţa mea. Pentru a asista la această opresiune a regimului totalitar care pe seama populaţiei a dezvoltat un aparat vicios de securitate. A fost o experienţă incredibilă. A simţi această speranţă de viitor pentru democraţie şi pentru o mai mare stabilitate economică”, a explicat Clare Daly, în plenul de luni al PE de la Strasbourg.

Aceasta a mai spus că ar trebui să recunoaştem că în România încă persistă corupţia şi din acest punct de vedere, revoluţia nu a fost finalizată în ţara noastră.

„Însă cred că trebuie să fim şi sinceri. Ce a obţinut? Până la urmă a obţinut aceeaşi elită combinată cu o nouă elită liberală şi au rămas chestiuni nesoluţionate. De ce România are a doua Diaspora ca mărire, doar în urma Siriei? Pentru că persistă corupţia şi de aceea eu în continuare sunt solidară cu aceşti oameni, pentru că Revoluia nu a fost finalizată acolo”, a subliniat Clare Daly.

La rândul său Reinhard Butikofer, eurodeputat al grupului Verzilor a spus că nu ar trebui instaurată în Parlamentul European o practică a rezoluţiilor care să stabilească adevărul despre istoria europeană.

„Pentru cei care au fost răniţi în Revoluţia română, pentru familiile victimelor nu putem avea decât plecăciune şi respect. Cred că cea mai frumoasă moştenire în Europa este faptul că avem atâtea exemple de curaj, de oameni curajoşi care s-au implicat pentru democraţie şi au plătit un preţ foarte scump. Eu cred că acest Parlament poate să se bucure de consens pe acest subiect, însă mai puţin consens avem noi cu eforturile de a instaura o nouă practică care cere rezoluţii mai multe despre istoria Europei şi a stabili adevărul despre istoria europeană. Nu e sarcina unui Parlament să decidă care este adevărul despre fapte istorice şi cred că nu ajută. Eu cred că e un drum care nu duce nicăieri, acela pe care s-a pornit şi de aceea grupul nostru are o cerere, dacă vrem să intrăm pe această cale, există un respect fără a intra în impas”, a susţinut Reinhard Butikofer.

Eurodeputatul grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Nicola Procaccini a precizar că idealurile pe care le-au avut tinerii români în urmă cu 30 de ani continuă şi acum în întreaga lume, dându-i ca exemplu pe cei persecutaţi în prezent de regimul chinez.

„Sărbătorim curajul miilor de femei şi bărbaţi care şi-au sacrificat viaţa pentru a scăpa România de opresiunea comunistă. Ideile pentru care au lupta tinerii români continuă în întreaga lume, pentru că cei persecutaţi azi de regimul chinez sunt visători ca cei de la Timişoara şi Bucureşti din 1989”, a afirmat Nicola Procaccini, europarlamentar al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

Parlamentul European a dezbătut, luni la Strasbourg, o rezoluţie pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989. Votul asupra rezoluţiei urmează să fie dat în plenul de joi al PE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ppe,
revoluţie,
pe

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici