Klaus Iohannis afirmă că România are nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare

România are nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă şi societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuţia cât mai multor cetăţeni foarte bine pregătiţi, competitivi şi creativi, spune Klaus Iohannis.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis afirmă că România are nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare

„Cunoaştem cu toţii argumentele privind importanţa cultivării abilităţilor înnăscute ale tinerilor, dar aici, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, am descoperit un model pedagogic care îşi propune să identifice potenţialul şi să-l cultive, fără a neglija niciun moment nevoia de autenticitate a artistului. Dacă adăugăm şi preocuparea pentru bunăstarea emoţională a cursanţilor, descoperim o abordare care este un exemplu bun de urmat pentru toate unităţile de învăţământ superior, nu numai pentru cele din învăţământul superior vocaţional. Virtuozitatea şi excelenţa artistică necesită nu doar talent, ci şi multă muncă şi sacrificiu personal. Aceasta este o lecţie preţioasă nu doar pentru studenţii de aici, ci pentru toţi cei care aspiră la competenţă şi perfecţiune în orice domeniu de activitate”, spune Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea Naţională de Muzică.

El laudă sistemul de învăţământ.

„Dragi studenţi, cei prezenţi aici şi toţi cei care începeţi astăzi anul universitar, vă îndemn ca, indiferent de facultatea pe care aţi ales să o urmaţi, să vă bucuraţi din plin de aceşti ani de maturizare şi de formare academică. Încercaţi, totodată, să fructificaţi toate şansele pe care vi le dă sistemul de învăţământ, pentru că în ultimii ani au sporit semnificativ investiţiile în educaţie, prin implementarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De la introducerea unor programe de creştere a accesului la învăţământul superior, ca „Primul student” sau „A doua şansă”, la majorarea fondului de burse, toate aceste măsuri au avut în vedere acelaşi obiectiv: reducerea decalajului faţă de media statelor europene prin creşterea numărului de studenţi. România are nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă şi societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuţia cât mai multor cetăţeni bine, foarte bine pregătiţi, competitivi şi care îşi pun în valoare creativitatea”, adaugă şeful statului.

În opinia sa, prestigiul învăţământului superior românesc depinde, în bună măsură, de mobilizarea şi de implicarea profesorilor, care înseamnă nu numai rolul de predare, ci şi proiecte de cercetare, activitate publicistică intensă, mentorat şi îndrumare a studenţilor.

„Mă bucur că anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare, pentru că cei care au ales rigorile cercetării la nivel înalt merită să aparţină unor comunităţi de care să fie mândri, alături de colegi care le împărtăşesc valorile. Sunt încrezător că îmbunătăţirea cadrului de norme la nivel academic va aduce universităţile şi centrele de cercetare româneşti pe poziţii tot mai bune în clasamentele internaţionale. Doamnelor şi domnilor, membri ai comunităţii academice, studenţi şi profesori deopotrivă, vă încurajez să contribuiţi şi pe mai departe la modernizarea învăţământului superior românesc, inclusiv prin preluarea unor modele de bune practici de la universităţi internaţionale. Orice spaţiu dedicat învăţării trebuie să fie unul al încrederii reciproce, al respectului şi al deschiderii spre cunoaştere. Este convingerea mea că anii studenţiei nu trebuie să fie doar cei de formare a abilităţilor profesionale, ci şi cei în care se conturează un model civic bazat pe solidaritate, pe recunoaşterea meritelor şi a performanţei, dar şi pe încurajarea acestora”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici