Klaus Iohannis, alături de Ursula von der Leyen: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată

Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată, spune Klaus Iohannis, după discuţiile avute, la Palatul Cotroceni, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmărește
1279 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, alături de Ursula von der Leyen: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent generată de agresiune armată, nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar şi cea transatlantică este puternic ameninţată. Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean care luptă pentru libertate şi rezistă sub tirurile ucigaşe ale unui invadator. Am discutat în acest sens intensificarea sprijinului, mai ales umanitar către Ucraina. Vrea să-i mulţumesc preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa numit hub umanitar, un centru care să permită colectarea şi în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina. Lucrăm împreună pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a acestui centru”, a spus Klaus Iohannis, în timpul unei declaraţii comună susţinută alături de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Şeful statului dă asigurări că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina.

„România intenţionează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiaţi din Ucraina, respectiv Fondul pentru azil, migraţie şi integrare şi Fondul pentru gestionarea frontierelor şi viză. De asemenea, ne vom coordona şi cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu alţi parteneri şi organizaţii internaţionale”, adaugă Iohannis.

El spune că preşedintele Comisiei Europene la informat despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii.

„Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi - interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investiţiile masive în regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante şi am discutat pe larg cu doamna preşedinte aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în aşa fel încât preţurile să nu explodeze şi să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă că aceste preţuri să nu sufoce economia românească şi da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar şi subliniez că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative şi în acest sens am găsit înţelegere totală când am spus că pentru România decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţa energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil. În acest sens se vede practic imediat cât de important a fost actul delegat aprobat şi propus de Comisie cu privire la taxonomia gazului şi energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziţie bună spre o economie verde şi mulţumesc mult pentru această abordare pe care am avut o în comun”, menţionează şeful statului.

El precizează că a discutat modalităţile concrete în afară de aceste chestiuni importante de a acorda sprijin Republicii Moldova, „care şi ea se confruntă cu un val crescut de refugiaţi, dar şi cu alte dificultăţi economice sau în domeniul energetic”.

„România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea coordonarea şi reacţia rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuuri în aceste momente, atât de grele pe care le trăim cu toţii”, conchide Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici