- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.11.2020, 08:00)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Măsuri ferme” în România, după recordul COVID-19: Şcolile şi grădiniţele se închid, circulaţie restricţionată pe timpul nopţii şi purtarea obligatorie a măştii. Rafila: Secţiile ATI, aproape pline | DOCUMENT Hotărârea CNSU
- DOCUMENT Hotărârea CNSU, adoptată cu modificări de către Guvern: Creşele şi after-school-urile rămân deschise.
- În toate localităţile din România, circulaţia ar putea fi interzisă în intervalul orar 23.00 – 05.00. Revine declaraţia pe propria răspundere.
- Şeful statului a participat joi la şedinţa de Guvern.
- Klaus Iohannis: „Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei.”
- Preşedintele a vorbit despre trecerea la şcoala online, telemuncă, purtarea obligatorie a măştii.
- Acolo unde este posibil, magazinele vor termina programul la ora 21.00.
- Ludovic Orban anunţă că noile restricţii vor intra în vigoare de luni.
- Alexandru Rafila: Există pericolul ca tratamentul în secţiile ATI să nu mai fie posibil
Urmărește
108777 afișări
UPDATE OFICIAL Arafat a anunţat noile reglementări introduse în România de luni, 9 noiembrie: Creşele şi after-school-urile rămân deschise. Propunerea CNSU privind închiderea creşelor şi after-school-urilor a fost respinsă. În rest, celelalte propuneri au trecut şi devin valabile de luni, 9 noiembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
UPDATE 6 noiembrie: Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a publicat vineri dimineaţă Hotărărea 52 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care sunt propuse restricţii timp de 30 de zile.
În plus faţă de cele anunţate de Iohannis şi Orban, hotărârea CNSU prevede că şi creşele şi grădiniţele vor fi închise, nu doar şcolile. Hotărărea CNSU trebuie aprobată printr-o hotărâre de guvern pentru a intra în vigoare.
Articolul prin care se suspendă toate activităţile faţă în faţă cu copiii: Art.3 „În vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localităţile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem on-line”
În plus, în toate localităţile din România circulaţia ar putea fi interzisă în intervalul orar 23.00 – 05.00. Revine declaraţia pe propria răspundere.
Citeşte ce prevede Hotărârea CNSU. Lista completă a restricţiilor
„Măsurile prezentate de domnul preşedinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare, care trebuie să treacă prin CNSU, să fie adoptate de Guvern. Putem să luăm deciziile şi aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus premierul Ludovic Orban.
Acesta a precizat că este bine ca aceste modificări să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. „Solicit tuturor miniştrilor, tuturor conducătorilor de instituţii fermitate şi angajament maxim în transpunerea lor în practică”, a mai spus Orban.
Noile măsuri:
- Masca obligatorie peste tot şi în orice condiţii
- Şcolile trec în regim online
- Toate creşele, şcolile şi grădiniţele se închid
- Este reintrodusă telemunca atât la privat, cât şi la stat
- Circulaţia restricţionată de la 23.00 la 05.00 în localităţile ce depăşesc 3/1000 de locuitori
- Carantinarea localităţilor unde infectarea depăşeşte 6/1000 de locuitori
- Magazinele se încid cel tâziu la 21.00
- Petrecerile sunt restricţionate
- Târgurile şi pieţele trebuie închise
Klaus Iohannis despre şcoala online, telemuncă şi programul magazinelor
E nevoie de măsuri mai ferme, cele de până acum nu mai sunt suficiente. Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, în ziua cu aproape 10.000 de infectări, că şcolile trebuie să treacă toate în online, angajaţii în telemuncă şi acolo unde este posibil magazinele să fie închise la ora 21.00.
„Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei. (...) Şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă. Peste tot unde este posibil magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9:00 seara, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile şi cele publice şi cele private trebuie interzise. Târgurile trebuie închise”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, joi seara, când a prezidat şedinţa de Guvern.
Potrivit preşedintelui, se va impune portul măştii. Aceasta trebuie să devină obligatorie peste tot în ţară în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior.
„Portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu iar firmele şi autorităţile trebuie obligatoriu să decaleze programul de funcţionare astfel încât şi transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţa suficientă”, a mai spus Iohannis.
România a doborât şi joi recordul de noi infectări cu coronavirus. Sunt 9.714 cazuri noi în ultima zi şi 121 decese, iar la terapie intensivă pacienţii au depăşit 1.000.
Klaus Iohannis nu renunţă la alegeri: Avem exemplul SUA
Preşedintele Klaus Iohannis nu renunţă la ideea alegerilor şi a spus, joi seara, în şedinţa de Guvern, pe care a prezidat-o, că democraţia nu poate fi pusă între paranteze, ci garantată şi dă exemplul alegerilor de acum din SUA, dar şi din 1944, când era război.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, în şedinţa de Guvern, că începe campania electorală, care va fi una în condiţii foarte stricte, apoi urmează votul.
Iohannis le-a spus membrilor guvernului să se implice „total” pentru ca alegerile să fie organizate în condiţii de siguranţă sanitară.
„Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puţin timp. Există multe discuţii în spaţiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Democraţia trebuie garantată. Şi democraţia se garantează prin alegeri, prin alegeri libere şi naţiunile puternice ţin la alegeri democratice chiar şi în condiţii de criză”, a spus Iohannis.
Preşedintele a dat exemplul alegerilor din SUA, care s-au organizat deşi acolo sunt 100.000 de cazuri zilnice de COVID-19.
„Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puţine ori aproape în Statele Unite ale Americii. Acolo să ne uităm, la democraţiile consolidate, cu tradiţii vechi când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite alegerile avut loc în condiţiile în care acolo au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi şi totuşi alegerile s-au organizat şi au avut o prezenţă record şi dacă v-aţi uitat la televizor aţi văzut lume multă la alegeri, disciplinaţi, la distanţă, toţi cu mască şi a fost şi a ales sau să ne amintim cum în Statele Unite s-au organizat alegeri în noiembrie 1944 în plin război. Dar au ţinut să facă alegeri fiindcă aşa trebuie în democraţie. Aşa fac naţiunile puternice şi naţiunea română este o naţiune puternică dragii mei şi vom trece împreună prin această criză”, a mai spus Iohannis.
Mesajul lui Klaus Iohannis, pe Facebook: „Aşa fac naţiunile puternice”
„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi mulţi, prea mulţi români care au decedat. Sunt necesare măsuri mai ferme, luate la nivel naţional, pentru că cele deja în vigoare nu mai sunt suficiente pentru a controla epidemia. Astfel, urmează ca toate şcolile să treacă la predare online, angajaţii din sistemul public şi privat să lucreze în telemuncă unde este posibil, magazinele vor fi închise la ora 21:00, iar circulaţia pe timpul nopţii va fi restricţionată. Petrecerile publice şi private vor fi interzise, târgurile şi pieţele închise, iar purtarea măştii va fi obligatorie peste tot, în interior, inclusiv la locul de muncă, şi în exterior. Firmele şi toate autorităţile îşi vor decala programul, pentru a evita aglomeraţia în mijloacele de transport. Trebuie să controlăm extinderea pandemiei şi să dăm şanse medicilor să trateze cazurile grave. Nu dorim să închidem economia românească, ci să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejaţi şi economia funcţionează în continuare. Aşa fac naţiunile puternice şi naţiunea română este o naţiune puternică, dragii mei, şi vom trece împreună prin această criză!”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook, după şedinţa de Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la şedinţa de Guvern, în ziua în care România a înregistrat un record absolut de cazuri de COVID-19.
Până astăzi, 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 9.714 îmbolnăviri fiind raportate în ultimele 24 de ore.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până azi, 7.540 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat, iar 191.085 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. VEZI AICI BILANŢUL COMPLET.
Rafila: Există pericolul ca tratamentul în secţiile ATI să nu mai fie posibil
Există pericolul ca tratamentul în secţiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr de decese important, spune medicul Alexandru Rafila în contextul creşterii numărului de noi cazuri de COVID-19.
„În ultima săptămână am ajuns la valori care au depăşit aşteptările tuturor. Probabil că vom avea cifre cel puţin la fel de mari, iar lucrul acesta are un impact extraordinar de grav pentru că se va răsfrânge peste 7-10-15 zile asupra sistemul de sănătate. Există pericolul ca tratamentul în secţiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr de decese important”, spune Alexandru Rafila.
El spune că funcţionarea sistemului de sănătate publică, care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri pe zi, „lasă de dorit”.
„Nu există practic o coordonare a direcţiilor de sănătate publică, care să poată să identifice toate persoanele infectate, să poată să facă anchetele epidemiologice şi să poată identifice şi să testeze contacţii acestor persoane. Dacă nu reuşim acest lucru, atunci infecţia va continua să circule în comunitate”, a mai spus reprezentantul României la OMS.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe