„Entuziasmul elevilor care abia aşteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări şcolare, aspiraţiile profesorilor de a-şi inspira elevii să fie pasionaţi de cunoaştere, emoţiile părinţilor – toate acestea creează efervescenţa şi energia unui început bun de nou an şcolar. (…) Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului
El afirmă că „educaţia se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul”.
„Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor. În ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea „şcolilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, adaugă şeful statului.
În opinia sa, „oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu”.
„Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale. În definitiv, educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale. Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale”, încheie Iohannis.