Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului pe continent”, spune Klaus Iohannis. Războiul din Ucraina generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice, adaugă şeful statului.

Urmărește
2298 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei

Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului pe continent. Războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice. În acest context, procesul de reunificare şi reconstrucţie a Germaniei continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarităţii, al democraţiei, al unităţii şi al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept <înţeleaptă şi vizionară> şi <o confirmare a proiectului de pace european>. Astăzi, acest proiect este în pericol şi avem datoria să îl protejăm neîncetat. Pentru a putea face faţă actualelor provocări regionale şi globale, este necesar ca statele care împărtăşesc valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale respectului pentru drepturile omului să îşi întărească coordonarea, solidaritatea şi unitatea”, a spus Klaus Iohannis la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane.

El a afirmat că România şi Germania „se bucură de o relaţie privilegiată, de natură strategică, ce şi-a menţinut temeinicia”.

„România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, cu un profund ataşament faţă de valorile europene şi euroatlantice. Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi. Cooperarea strânsă dintre ţările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanţială, precum şi pe importante legături interumane. (...) Vreau să evoc şi cu acest prilej puntea solidă dintre ţările noastre. Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România şi-a adus o contribuţie însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică şi culturală a statului român.Relaţia privilegiată dintre ţările noastre se bazează şi pe o componentă economică puternică. Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creştere faţă de anii precedenţi. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent”, a adăugat şeful statului.

El a reamintit că Germania este, totodată, al treilea investitor în economia românească, cu investiţii substanţiale realizate inclusiv în sectoare de vârf.

„Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, şi proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reuşite care oferă cetăţenilor europeni şansa de a trăi în pace, libertate şi prosperitate, precum şi puterea de a depăşi dificultăţile şi provocările lumii actuale prin acţiune comună şi prin solidaritate”, a încheiat Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
germania,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici