Klaus Iohannis nu va sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-un răspuns pentru Forumul Judecătorilor din România, că nu va sesiza Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse de Parlament legilor justiţiei.

Urmărește
2817 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis nu va sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei

Klaus Iohannis nu va sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei

„În prezent, în urmă pronunţării Deciziilor nr. 33/2018, 45/2018 şi 61/2018, Curtea Constituţională a tranşat unele aspecte legate de constituţionalitatea modificărilor aduse acestor legi prin raportare la motivele invocate în sesizările primite. În considerentele acestor decizii, Curtea Constituţională a apreciat că nu este necesar să obţină o opinie pe calea unui amicus curiae din partea Comisiei de la Veneţia, ceea ce nu exclude solicitarea unei opinii din partea Comisiei de la Veneţia de către alţi actori instituţionali (Parlament, Guvern sau şeful statului)”, se arată în răspunsul şefului statului.

Iohannis explică faptul că, în condiţiile în care Parlamentul urmează să pună în acord prevederile declarate neconstituţionale cu dispoziţiile legii fundamentale, acesta poate solicita Comisiei de la Veneţia o opinie chiar înainte de a demara dezbaterile, cu atât mai mult cu cât legiuitorul nu este ţinut de niciun termen pentru a finaliza procesul decizional.

„În momentul în care legile vor ajunge la Preşedintele României pentru promulgare, acesta dispune de un termen de 20 de zile calendaristice de la primirea lor în condiţiile art. 77 alin. 1 din Constituţia României, respectiv de un termen de 10 zile calendaristice în condiţiile art. 77 alin. 3 din aceeaşi lege fundamentală. Preşedintele României nu poate amână promulgarea unei legi dincolo de aceste termene, indiferent de formularea sau nu a unei sesizări către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Dat fiind procedura pe care Comisia de la Veneţia trebuie să o urmeze în cazul unei astfel de solicitări, nu putem aprecia dacă o astfel de sesizare ar putea fi valorificată în termenele de promulgare stabilite de Constituţie pentru Preşedintele României”, se arată în documentul citat.

Asociaţia profesională „Forumul Judecătorilor din România” i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care aceasta –a solicitat şefului statului să iniţieze demersuri pentru obţinerea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la anumite aspecte vizând modificările şi completările aduse legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici