Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

  • Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles.
  • Liderii UE vor discuta, printre altele, despre numirile la conducerea instituţiilor europene după alegeri, a transmis Administraţia Prezidenţială.
114 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

Agenda Consiliului European include teme de actualitate, precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migraţiei, Marea Neagră, Republica Moldova şi aspecte legate de ameninţările hibride.

De asemenea, liderii UE vor continua discuţiile privind noul ciclu instituţional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea instituţiilor europene, în urma recentelor alegeri europene. Totodată, membrii Consiliului European vor avea discuţii în vederea adoptării Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 şi a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE.

Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării sprijinului pe toate dimensiunile pentru Ucraina, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate. Totodată, Iohannis va accentua importanţa continuării sprijinului pentru Republica Moldova, atât la nivel european, cât şi în plan bilateral.

„În domeniul securităţii şi apărării, liderii Uniunii Europene vor continua discuţiile de la Consiliul European din martie 2024. În context, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o acţiune puternică a Uniunii în vederea întăririi capacităţilor sale de apărare, în deplină complementaritate cu NATO”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va sublinia importanţa crucială a Mării Negre pentru securitatea regională, dar şi pentru securitatea întregii Uniuni Europene şi va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european.

În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, preşedintele va insista ca UE să rămână în continuare angajată în regiune şi să contribuie la aplanarea conflictului şi la evitarea extinderii acestuia în zonă, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, Preşedintele României se va pronunţa pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluţia celor două state.

„În ceea ce priveşte viitorul ciclu instituţional al Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru o abordare constructivă şi pentru o tranziţie rapidă şi lină între cele două cicluri instituţionale, care să ţină seama de interesul comun al statelor membre, precum şi de aşteptările legitime ale cetăţenilor europeni, care şi-au demonstrat ataşamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici