- Home
- Politic
- FLORENŢA, (03.05.2019, 14:10)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Klaus Iohannis: Politicienii nu trebuie să învinovăţească Bruxelles pentru orice/ Lecţia Brexit-ului: Trebuie să dăm asigurări cetăţenilor UE că votul lor contează
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la conferinţa „The State of The Union” de la Florenţa, că politicienii spun la Bruxelles că Uniunea Europeană este bună, însă atunci când vin acasă dau vina pe UE. Şeful statului a precizat că „nu trebuie să învinovăţim Bruxelles pentru orice”.
Urmărește
296 afișări
Klaus Iohannis: Politicienii nu trebuie să învinovăţească Bruxelles pentru orice/ Lecţia Brexit-ului: Trebuie să dăm asigurări cetăţenilor UE că votul lor contează. Foto: Hepta
„A doua problemă sunt politicienii înşişi. Dând vina pe UE atunci când eşti acasă este o practică foarte comună. Atâta timp cât avem politicieni care spun că UE e bună, dar se duc acasă şi spun că Uniunea ne-a împiedicat sau e vina ei, atunci acest lucru este problematic. Când vine cineva şi întreabă politicianul de ce nu s-a construit drumul, şoseaua, politicianul dă vina pe Uniunea Europeană. Trebuie nu doar să creeăm proiecte, ci să fim oneşti, dacă UE a creat o oportunitate şi nu am reuşit să ne mişcăm în direcţia bună, atunci trebuie să spunem – «scuze, nu a fost un proiect bun», politicienii nu trebuie să dea vina doar pe cei de la Bruxelles. Nu trebuie să învinovăţim Bruxelles pentru orice”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei „The State of The Union”, vineri la Florenţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Klaus Iohannis a participat, vineri, la conferinţa „The State of The Union”, organizată de Institutul Universitar European de la Florenţa. De asemenea, şeful statului va avea o întrevedere, de la ora 18.10, cu premierul italian Giuseppe Conte.
Referitor la Brexit, preşedintele a declarat că cetăţenii UE trebuie să fie asiguraţi că votul lor contează, precizând că europenii vor o relaţie mai strânsă cu policieni, fapt pentru care trebuie restabilită această legătură.
„Ce trebuie să învăţăm din Brexit este că trebuie să le dăm asigurările cetăţenilor UE că ei contează. Oamenii de azi vor să conteze, să simtă că votul lor contează. A fi mai aproape de cetăţeni, nu înseamnă să fii mai aproape fizic, dar europenii vor o relaţie mai strânsă cu politicienii prin vot. Trebuie să le dăm cetăţenilor europeni dreptul de vot pentru poziţiile importante din Uniune. Asta este şi în cazul Brexit, că nu au control asupra procesului. Avem foarte multe reguli cu detalii tehnicieni, dar majoritatea cetăţenilor nu le pasă de astea, de aceea trebuie să discutăm mai mult despre votul cetăţenilor şi restabilirea legăturii votanţilor cu politicienii", a susţinut Klaus Iohanis în cadrul unor dezbateri pe tema „The State of The Union”, vineri la Florenţa.
Acesta a mai spus, legat de relaţiile UE cu Rusia şi respectiv SUA- Rusia, că trebuie avută în vedere problema comerţului între acestea, într-o lume multipolară. Iohannis a adăugat că UE nu este destul de puternică în relaţiile sale globale.
"Ca europeni, trebuie să facem faţă Rusiei, care este vecinul. Când vine vorba de Rusia, trebuie să discutăm despre comerţul Rusia cu SUA şi UE. Trebuie să găsim modalitatea prin care să facem faţă Chinei. Lumea a ajuns de la o împărţire bipolară a puterii până la sfârşitul Războiului Rece la o lume multipolară, în prezent. Uniunea este puternică, dar când vine vorba de politica mondială, UE nu este destul de puternică. Avem destul de mers până să ajungem din nou un actor global", a explicat Iohannis.
Şeful statului a declarat că politica de extindere a graniţelor Uniunii Europene este un progres pentru aceasta, însă este nevoie de o integrare mai eficientă a noilor membri UE în blocul comunitar.
"Extinderea graniţelor UE a fost un pas important pentru ţara mea. Extinderea a reprezentat un progres pentru Uniune. Dar nu trebuie doar să mărim Uniunea, trebuie s-o facem mai puternică. Aceasta este discuţia despre arhitectura UE. Trebuie să fim mai puternici împreună sau să fim doar alături unul de altul? Integrarea îmbunătăţită înseamnă să-i integrăm mai bine pe noii membri pentru a avea o Uniune mai puternică", a conchis Klaus Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Viorica Dăncilă se plânge că nu a fost invitată la Summit-ul liderilor UE de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit!/ Despre ordonanţa pentru referendum propusă de AEP: Luni vă voi răspunde
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe