- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.05.2015, 12:25)
- Valentina Postelnicu
Klaus Iohannis: România trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” organizat de SRI, că într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice România trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică.
Urmărește
249 afișări
Klaus Iohannis: România trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Programul academic „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” este organizat de Serviciul Român de Informaţii sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi în parteneriat cu reprezentanţii Harvard Kennedy School şi National Intelligence University, şi s-a desfăşurat, luni, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a decarat în discursul susţinut în cadrul acestui eveniment că Programul reprezintă ”un valoros demers de reflecţie strategică”, pe care îl va sprijini şi în anii care urmează.
”Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparţin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internaţională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal. Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformări globale şi provocări. Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt esenţiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe şi de securitate ale României”, a precizat KlKlaus Iohannispotrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ionuţ Costea a fost eliberat, după ce fusese reţinut în Turcia
-
Bloomberg: Administraţia Trump pregăteşte dezvăluirea planului de încetare a războiului din Ucraina
-
Victor Ponta, întrebat dacă se aşteaptă să fie dat afară din PSD: Îmi asum tot ceea ce fac / Nu exclude o colaborare cu Călin Georgescu
Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, ”consolidarea profilului României în NATO şi UE reprezintă o prioritate, o linie de conduită specifică bunei guvernări, care răspunde aşteptărilor cetăţenilor noştri”.
”Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice şi într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, România trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică”, a apreciat Iohannis.
Preşedintele a mai menţionat că Marea Neagră este un spaţiu atât de convergenţă, cât şi de coliziune a intereselor ţărilor riverane, dar şi a diverşilor actori internaţionali.
”Evoluţia geopolitică şi de securitate în zona Mării Negre, poziţia geografică a regiunii, riscurile şi ameninţările la adresa stabilităţii în zonă sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunităţii internaţionale. La acestea se adaugă şi elementele ce ţin de cooperarea politică, economică şi militară. Situarea regiunii la frontierele NATO şi UE, dar şi ale Orientului Mijlociu, existenţa unor conflicte deschise sau îngheţate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice şi prezenţa unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis în discurs.
El a mai afirmat că această regiune, interfaţă cu Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană, este ”un mediu de securitate complex şi eterogen”.
”Statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre au încercat să găsească forme eficiente de colaborare. Mă refer la structurile de cooperare instituţionalizată, cum ar fi Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră, dar şi la structuri non-instituţionalizate precum Procesul de Cooperare Sud-Est European sau la iniţiative precum Euroregiunea Mării Negre sau Sinergia Mării Negre. Totuşi, nu se poate vorbi de rezultate semnificative în planul securităţii. Aceasta şi pentru că a lipsit o viziune integrată, iar multe iniţiative au rămas, din păcate, la stadiu de proiect”, consideră preşedintele României.
Şeful statului a mai spus că ”România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora”.
”Alături de aliaţii şi partenerii noştri, ne oferim resursele de cunoaştere, cât şi cele umane şi materiale, pentru a contribui la restaurarea securităţii regionale bazate pe dreptul internaţional şi la asigurarea sustenabilităţii statelor din regiunea Mării Negre”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
CANCAN.RO
Zodiile aflate sub protecția lui Dumnezeu în 2025. MINERVA: oportunități și succes pe toate planurile
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe