Klaus Iohannis transmite Comisiei de la Veneţia că PSD foloseşte excesiv OUG în domeniul justiţiei

Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre Ordonanţele de Urgenţă emise în domeniul justiţiei, informează Administraţia Prezidenţială. Şeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD foloseşte excesiv ordonanţele de urgenţă, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

Urmărește
231 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis transmite Comisiei de la Veneţia că PSD foloseşte excesiv OUG în domeniul justiţiei

Iohannis transmite Comisiei de la Veneţia că PSD foloseşte excesiv OUG în domeniul justiţiei

Şeful statului a discutat, miercuri la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), despre evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvern a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019), a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie”, precizează sursa citată.

Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a codurilor penale, Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări.

„Referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparentă. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act. Preşedintele României a arătat că ordonanţele de urgenţă au fost prevăzute de Constituţie ca instrumente puse la dispoziţia Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situaţii extraordinare şi cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanţele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă”, mai arată sursa menţionată.

Aceste ordonanţe adoptate după modificarea legilor justiţiei au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conţinutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilităţi la adresa independenţei sistemului judiciar, le-a transmis Klaus Iohannis reprezentanţilor delegaţiei, conform comunicatului de presă.

Şeful statului a menţionat că „adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice şi fără a ţine cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăşi funcţionarea acestui domeniu vital pentru democraţia românească”.

De asemenea, Iohannis a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanşarea referendumului din 26 mai.

„Independenţa justiţiei este o temă care preocupă intens cetăţenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot”, conchide sursa citată.

Tudorel Toader a avut şi el o discuţie cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Tot miercuri, ministrul demisionar al Justiţiei a avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, subiectele abordate fiind modificarea celor trei legi ale justiţiei şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului în domeniu, anunţă Tudorel Toader.

"În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiţiei, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneţia) şi domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneţia)", se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiţiei precizează că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la legile justiţiei, cu un accent pe cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

"În cursul întâlnirii, ministrul justiţiei a prezentat contextul legislativ şi instituţional care a determinat procesul de modificare şi completare a celor trei legi ale justiţiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor , Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), precum şi considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluţiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În continuarea întâlnirii, ministrul justiţiei a răspuns unor întrebări adresate de unii membri ai delegaţiei Comisiei de la Veneţia", potrivit sursei citate.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Codului penal şi a celui de Procedură penală.

Comisia specială pentru revizuirea legilor justiţiei a votat, marţi, un raport favorabil pe Codul penal în forma adoptată de Senat, deputaţii şi senatorii jurişti neacceptând niciun amendament propus de Opoziţie.

Totodată forul legislativ condus de Florin Iordache a întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente asupra proiectului de lege privind Codul de procedură penală. Au fost eliminate prevederile declarate neconstituţional de CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici