Klaus Iohannis: Ziua Naţională este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre / Mi-aş dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că Ziua Naţională este ”cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre”, fiind ziua în care românii celebrează sentimentele profunde care, generaţie după generaţie, îi unesc în jurul unor idealuri şi proiecte majore.

Urmărește
712 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Ziua Naţională este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre / Mi-aş dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Klaus Iohannis: Ziua Naţională este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre / Mi-aş dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

”Astăzi este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generaţie după generaţie, ne unesc în jurul unor idealuri şi proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul graniţelor ţării sau în afara lor, ne leagă aceeaşi dragoste pentru România, şi aceasta este forţa de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democraţia şi pentru a avea un viitor prosper”. a declarat Klaus Iohannis în timpul discursului de la recepţia oferită la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că, odată cu Ziua Naţională a României, sunt aniversate, în acest an, şi trei decenii de la Revoluţia din Decembrie 1989.

”Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă şi de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul ţărilor lumii. Doar împreună, cu speranţă şi încredere, implicaţi, uniţi şi solidari avem puterea să construim România europeană, modernă şi puternică”, a mai spus şeful statului.

SPotrivit lui Iohannis, secolul parcurs de la Marea Unire, ”această piatră de hotar a istoriei noastre”, le-a adus românilor şi bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar şi tragedii şi suferinţe cumplite.

”Timp de decenii, naţiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga şi de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european. În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii şi-au croit o altă soartă a rămas reperul puternic şi luminos al aspiraţiei noastre pentru o Românie a libertăţii şi democraţiei. Nu întâmplător, data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea naţională a României după Revoluţie. De atunci şi până astăzi ea este, în conştiinţa noastră, un simbol al libertăţii obţinute prin jertfă, în 1918, ca şi în 1989. De Ziua Naţională a României îi evocăm cu cel mai profund respect atât pe cei care au proclamat Marea Unire la Alba Iulia, cât şi pe cei care au anticipat-o prin hotărârile de la Chişinău şi Cernăuţi. Cinstim sacrificiile eroilor noştri care, în Războiul de reîntregire, au făcut posibilă unitatea naţională”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Totodată, el a reamintit ”cu recunoştinţă de angajamentul patriotic al Casei Regale, de eforturile politicienilor şi ale diplomaţiei româneşti pentru recunoaşterea internaţională a Marii Uniri”.

”Nu uităm că, acum un secol, Marea Unire nu a fost doar proiectul de ţară al românilor, ci şi al multora dintre minorităţile naţionale, care s-au eliberat de asuprirea vechilor imperii. În 1918, naţiunea noastră s-a născut ca expresie a viziunii elitelor sale, care au continuat şi au desăvârşit idealurile paşoptiste, dar care au înţeles şi importanţa asumării valorilor occidentale, făcându-se astfel posibilă modernizarea societăţii în plan politic, economic, în ştiinţă şi în cultură. Marea Unire a generat, din păcate doar pentru o scurtă perioadă, un mediu politic şi social în care s-au putut afirma liber mari personalităţi prin care România a contribuit la spiritualitatea secolului XX. De aceea, de Ziua Naţională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci şi valorile şi energiile pe care acest excepţional act politic le-a potenţat. Ele au fost rodul proceselor de liberalizare şi democratizare din perioada interbelică şi continuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societăţii româneşti de a-şi fructifica identitatea şi de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale, temelia contribuţiei noastre la proiectul european şi la o lume a păcii”, a mai declarat şeful statului.

Iohannis, mesaj pentru Diasporă: Mi-aş dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, în timpul discursului susţinut la recepţia de la Cotroceni, că îşi doreşte ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă şi să găsească o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun.

”Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aş dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate şi ţine în primul rând de noi să o facem posibilă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că românii trebuie să sărbătorească împreună Ziua Naţională cu convingerea că fericirea şi prosperitatea pe care înaintaşii noştri le-au dorit naţiunii depind, în primul rând, de implicarea, de alegerile şi de opţiunile noastre.

”Avem cu toţii o responsabilitate faţă de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar avem, în plus, o mare responsabilitate faţă de generaţiile care vor veni, al căror destin va fi influenţat în bună măsură şi de deciziile noastre. Trecutul nu poate fi schimbat, el poate fi asumat, cu bunele şi relele sale. Dar viitorul poate fi desenat aşa cum ne dorim, iar 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru! Sunt convins că anii următori vor consacra opţiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an! Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat şi şi-au dat viaţa sute de mii de români”, a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele Iohannis a mai opinat că, în urmă cu un secol, politicieni din toate regiunile ţării au reuşit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile şi originile etnice, iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilităţile diplomatice pentru a convinge Marile Puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat.

”Îmi doresc să onorăm moştenirea înaintaşilor noştri prin acţiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspiraţiile părinţilor şi bunicilor noştri de a face din România o ţară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simţim în siguranţă, liberi şi mândri de a fi cetăţeni români! De energia şi dăruirea pe care le investim în apărarea libertăţii şi democraţiei depinde ca România să funcţioneze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranţei şi incluziunii sociale. (...) Doar împreună suntem puternici! Doar împreună descătuşăm întregul potenţial al naţiunii noastre! Doar uniţi ne punem în valoare resursele imense de inteligenţă şi creativitate, pentru a face performanţa de care ştim cu toţii că românii sunt capabili. În Decembrie 1989, am crezut cu toţii în cel mai frumos şi vibrant vis, acela de a trăi într-o ţară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetăţean să se simtă acasă, să fie protejat şi să-şi crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca Preşedinte, voi fi total implicat şi voi contribui, avându-i alături pe toţi românii, din ţară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârşit, realitate”, a punctat şeful statului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
recepţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici