Korodi:Ieşirea în stradă nu e o soluţie, deciziile politicului să nu provoace astfel de manifestaţii

Deputatul UDMR Attila Korodi a declarat, miercuri, în legătură cu îndemnul la proteste lansat de Consiliului Naţional Secuiesc în cazul adoptării proiectului PDL privind regionalizarea, că este normal ca oamenii să simtă astfel şi că este convins că foarte mulţi îşi vor exprima nemulţumirea.

Urmărește
6 afișări

"În '68, dictatura comunistă ne dă un exemplu destul de interesant, când dictatura comunistă a vrut să desfiinţeze total raioanele unde comunitatea maghiară era majoritară. Şi atunci erau proteste, pentru că, e normal, oamenii simt altfel aceste lucruri. Eu nu cred că e nevoie de comunicate de presă, este o realitate, este păcat şi este împotriva Convenţiei cadru pentru minorităţi naţionale a Consiliului Europei ca să intervii şi să faci alte regiuni administrative unde o majoritate deja devine o minoritate", a precizat Attila Korodi.

El a adăugat că aceste "efecte negative" se simt şi la nivelul oamenilor de rând din comunităţile maghiare şi că foarte mulţi îşi vor exprima nemulţumirea.

"Eu sunt convins că aceste efecte negative nu se simt numai la nivel politic, ci la nivelul omului de rând al comunităţii maghiare şi atunci sunt convins că foarte mulţi îşi vor exprima nemulţumirea faţă de această decizie", a arătat deputatul UDMR.

El a răspuns, astfel, la întrebarea referitoare la comunicatul de presă transmis de liderii Consiliului Naţional Secuiesc care îndeamnă la nesupunere civică în cazul adoptării proiectului PDL privind reorganizarea administrativă.

Attila Korodi a spus că nu este o soluţie ieşirea în stradă şi că "politicul" trebuie să ia decizii care nu ajung să provoace astfel de manifestaţii.

"Nu este o soluţie (ieşirea în stradă - n.r.) şi tocmai de aceea politicul are responsabilitatea ca să ia decizii care să nu ajungă să provoace astfel de manifestaţii", a adăugat liderul UDMR.

Attila Korodi, care este şi preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, s-a întâlnit cu membri ai comisiei omoloage din Parlamentul Ungariei. După întâlnire, Attila Korodi a precizat că s-a discutat şi despre subiectul reorganizării administrative, iar "partea maghiară şi-a exprimat un punct de vedere care spune următorul lucru: că doreşte ca orice modificare administrativă a României să nu afecteze comunitatea maghiară şi minorităţile etnice".

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, susţine că Guvernul se pregăteşte să adopte o împărţire administrativă "care întrece în privinţa caracterului său antimaghiar reforma administrativă din 1968 a lui Ceauşescu", cerând locuitorilor din Secuime "să se pregătească chiar şi de nesupunere civică".

Potrivit textului unui "Protest împotriva planului de reorganizare administrativă a României" remis, miercuri, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi semnat de preşedintele formaţiunii, Izsak Balazs, planul Guvernului privind reorganizarea administrativă a ţării "este antidemocratic, contrar angajamentelor internaţionale asumate de România, lezează voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc şi are drept scop modificarea forţată a proporţiilor etnice, în vederea eliminării din viaţa publică şi din deciziile de nivel local a populaţiei de naţionalitate maghiară din Ţinutul Secuiesc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici