Korodi: Nu am fost contactat să intervin la Romsilva. Sunt probabil discuţii şi strategii între ei

Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a fost contactat pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva de inculpaţi din dosarul retrocedărilor şi că probabil procurorii se referă la discuţii şi strategii între aceşti oameni.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Korodi: Nu am fost contactat să intervin la Romsilva. Sunt probabil discuţii şi strategii între ei

Attila Korodi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Probabil că au fost discuţii şi strategii între aceşti oameni. Sunt oameni pe care eu nu-i cunosc, în afară de acest domn Kadas (Iosif Kadas, n.r.) care este chimist. A insistat toată vara să discutăm despre o cercetare a sa, ceva cu soluţii chimice, şi ne-am întâlnit două minute la Braşov în această toamnă, când eram în drum spre Miercurea Ciuc", a spus Korodi.

Ministrul a negat în schimb că ar fi fost fost contactat de cineva să facă presiuni asupra directorului Romsilva, el având mereu "poziţii ferme" în ceea ce priveşte controlul în domeniul silvic.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea unor inculpaţi din dosarul retrocedărilor, trei dintre aceştia au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, şi au reuşit să poarte o discuţie cu acesta "pe tema dorită".

Potrivit anchetatorilor, "grupul" vizat în dosar a avut în atenţie şi alte retrocedări, nu doar pe cea privind domeniul Ghica. "Din probe rezultă că acest grup extins are în desfăşurare şi alte speţe privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai domeniul Ghica (în Călăraşi, Sinaia, Buzău, Galaţi, Vâlcea, Suceava)", se arată în referat.

Anchetatorii arată, în continuare, că "referitor la acest din urmă caz, numiţii Kadas Iosif, Iacob Sorin Ioan şi Mătăşel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, reuşind să poarte o discuţie cu acesta pe tema dorită".

Informaţia este menţionată în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a doi judecători şi a altor patru persoane vizate în acest dosar.

DNA a anunţat miercuri că face cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol.

În dosarul retrocedărilor, Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, iar Iosif Kadas, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Primul este arestat la domiciliu, iar al doilea se află în arest preventiv.

Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, acuzaţi de abuz în serviciu, vor fi cercetaţi sub control judiciar, după ce instanţa supremă a respins propunerea de arestare formulată de procurorii anticorupţie.

Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal senatorul Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Directorul Romsilva este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Potrivit procurorilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Romsilva consideră că afirmaţia potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro este nefundamentată, în condiţiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici