Comitetul ministerial al Consiliului Europei a decis să transmită cererea de aderare a Kosovo la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, a votat împotrivă.
„Cu 33 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri, Comitetul de Miniştri al CoE a acceptat cererea de aderare a Kosovo şi a iniţiat procesul de aderare, solicitând APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) să pregătească un aviz privind aderarea„, a scris pe Twitter ambasadorul Kosovo la Bruxelles, Agon Bajrami, potrivit Euractiv.
Premierul Albin Kurti a salutat vestea pe reţelele de socializare şi a mulţumit miniştrilor kosovari pentru activitatea lor, precum şi partenerilor şi statelor membre pentru sprijinul lor continuu.
„Comitetul de Miniştri al statelor membre, cu peste două treimi din voturile necesare, a sprijinit astăzi cererea de aderare a Kosovo la Consiliul Europei, încheind astfel prima fază a aderării depline a Republicii noastre la această importantă organizaţie internaţională„, a declarat el.
Kosovo şi-a depus cererea de aderare în mai 2022, la două luni după ce Rusia a fost expulzată din consiliu în urma invaziei sale în Ucraina.
Consiliul Europei este cel mai important organism pentru drepturile omului de pe continent şi are 46 de state membre, inclusiv cele 27 de state membre ale UE.
Ministrul de externe Donika Gervalla a descris decizia ca fiind istorică şi „poate cea mai importantă de la independenţa noastră”.
„Rămâne mult de lucru. Procesul de aderare este lung şi plin de provocări. Dar, la finalul procesului, Republica Kosovo îşi va ocupa locul care i se cuvine ca membru al Consiliului Europei”, a scris luni Gervalla pe Facebook.