- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.09.2019, 12:59)
- Diana Grigore
Kovesi, votată procuror-şef european. Fostul procuror şef al DNA, despre votul ambasadorului român la UE: Informaţia ar trebui clarificată
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.
Urmărește
33418 afișări
COREPER a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european-surse
UPDATE: Kovesi, despre votul ambasadorului român la UE: Nu e o informaţie secretă şi ar trebui clarificată
Laura Codruţa Kovesi a anunţat, joi seară, că nu ştie cum a votat ambasadorul român la UE, Luminiţa Odobescu, în cazul său, precizând că e obligaţia altor instituţii să explice cum s-a votat şi de ce şi menţionând că nu e vorba despre o informaţia secretă şi că ar trebui clarificată.
"Eu îl (votul -n.r.) apreciez ca o majoritate extrem de importantă. Nu aş putea să spun exact care sunt ţările care au votat pentrum, împotrivă sau care s-au abţinut, pentru că nu cunosc acest detaliu. M-am bucurat că există această majoritate, care ne arată că e o decizie asumată", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Digi 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Întrebată cum crede că a votat ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, fostul procuror-şef DNA a replicat: "Nu ştiu cum s-a votat nici la primul vot, nici astăzi, nu am această informaţie într-un mod oficial. Cred că e obligaţia altor instituţii să explice cum s-a votat şi ce s-a votat. Din punctul meu de vedere nu e o informaţie secretă şi ar trebui clarificată. Pentru mine, faptul că mii şi mii de cetăţeni m-au susţinut şi încurajat în această procedură este o victorie pentru mine (...) Sper ca acest vot să schimbe un pic situaţia în sistemul de justiţie şi colegii mei să fie mult mai mobilizaţi şi determinaţi să continue ce s-a început. Cel puţin când am condus eu DNA rezultate sunt clare şi vorbesc singure".
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, joi, că Laura Codruţa Kovesi a obţinut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcţia de procuror şef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.
Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcţionare al Parchetului European (EPPO).
„Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă”, arată regulamentul EPPO, la articolul 14, alineatul 1. Ulterior, Consiliul miniştrilor va lua act de decizia de joi din COREPER şi anume votul ambasadorilor UE şi va formaliza hotărârea, au precizat sursele europene, pentru MEDIAFAX.
Şedinţa Consiliului UE a început la 11:30, ora României.
Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniştrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european.
„Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi şi validează şi ei prin procedură internă ce a decis Consiliului UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, au explicat pentru MEDIAFAX surse europene.
Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.
Citeşte şi Reacţia lui Kovesi, după votul decisiv privind desemnarea sa la şefia Parchetului european
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunţat, pe Facebook, că marţi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european.
Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA.
Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziţia de procuror-şef european fac parte Monika Hohlmeier, preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.
Întrebată cum va vota joi Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, Viorica Dăncilă a subliniat că împotrivă.
Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susţinerea faţă de Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
Pe 26 iulie, Jean-Francois Bohnert a anunţat că rămâne candidat pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, iar Franţa nu a transmis Consiliului UE schimbarea poziţiei, potrivit site-ului Politico.eu.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Consiliul UE ar putea decide, joi, dacă Laura Codruţa Kovesi va prelua funcţia de procuror-şef european
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe