„Noi nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pe această problemă, miniştrii UDMR, probabil, nu vor participa la o asemenea şedinţă de Guvern şi, din punctul meu de vedere, se va pune problema ieşirii UDMR de la guvernare”, a afirmat Antal Arpad, precizând că aceasta este poziţia „aleşilor din secuime”.
El a adăugat că poziţia „aleşilor din secuime” este fermă şi că nici în 1968 nu s-a reuşit o reorganizare a administraţiei fără acordul lor şi nici acum nu se va face.
Primarul din Sfântu Gheorghe a făcut aceste precizări la o dezbatere organizată de comisiile de administraţie pe tema regionalizării.
Antal Arpad a arătat că UDMR consideră că cele opt regiuni care au fost prezentate de PDL nu rezolvă problemele cu care se confruntă administraţia în acest moment şi că se poate negocia pe această temă cu PDL, dar şi cu celelalte partide, pentru că este un proiect care interesează pe toată lumea.
„Varianta prezentată de PDL nu respectă angajamentele internaţionale ale României”, a mai spus Antal Arpad, care a adăugat că varianta USL privind reorganizarea teritorială este mai aproape de cea a UDMR, dar că acest lucru nu înseamnă că Uniunea respinge varianta PDL de a transforma regiunile în judeţe, „dar nu în această formă”.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, marţi, că formaţiunile din coaliţia guvernamentală „sunt în plin dialog” şi concentrate „pe găsirea consensului” în privinţa reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, el susţinând că „nu e un blocaj” în coaliţie pe această temă.
Întrebat dacă PDL ar dori asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, Sever Voinescu a precizat că acest aspect este secundar.
„Formula prin care se va ajunge la adoptarea legii e secundară. Suntem concentraţi pe găsirea consensului în coaliţie”, a precizat Sever Voinescu, după şedinţa BPN al DPL.
El a negat faptul că în coaliţie s-ar fi ajuns la un blocaj pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, deoarece UDMR susţine un proiect, în timp ce PDL pledează pentru un altul.
„Nu e un blocaj. Suntem în plin dialog, dânşii (reprezentanţii UDMR – n.r.) au proiectul lor, noi avem proiectul nostru, stăm la masă şi discutăm şi va ieşi o soluţie privind relansarea administraţiei publice”, a explicat Sever Voinescu.
El a mai spus că politica este „arta posibilului” şi s-a declarat optimist, afirmând că atâta vreme cât oamenii stau la masă şi discută va apărea şi „soluţia cea mai bună”.
De mai multe ori Sever Voinescu a precizat că formaţiunile din coaliţie se află „în faza discuţiilor” pe subiectul privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.
Liderul UDMR Kelemen Hunor afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt „judeţe-mamut”, neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.
Kelemen a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă, iar acest punct de vedere a fost transmis în şedinţa coaliţiei.
Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţii formaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL, declarau agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.