Krichbaum: Aderarea României la Schengen în două etape este fezabilă

Aderarea României la Schengen în două etape este "fezabilă", a declarat, vineri, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, el vorbind totodată despre problemele la vamă şi referindu-se ironic la vameşi care conduc Porsche Cayenne şi au case de vacanţă la Braşov.

Urmărește
4 afișări

"Consider fezabilă o aderare a României la Spaţiul Schengen într-un prim pas în decursul anului curent. Lucrul acesta a fost de fapt practicat şi cu alte ţări, precum Polonia sau Grecia. Este vorba despre o aderare în doi timpi, în două etape. Într-un prim moment ar fi vorba despre deschiderea graniţelor aeriene, urmând să aibă loc apoi o deschidere a graniţelor terestre şi maritime. Foaia de parcurs mai precisă va fi stabilită cel târziu la Consiliul JAI din septembrie. Ne putem aştepta în cel mai apropiat viitor la o decizie legată de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", a explicat Gunther Krichbaum, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bucureşti.

Rugat ulterior să explice dacă din perspectiva Germaniei simte nevoia de timp suplimentar pentru ridicarea controlului la frontierele maritime şi terestre din cauza problemelor legate de vămi şi de vameşi, Krichbaum, a dat un răspuns pozitiv.

"Aş putea să răspund foarte pe scurt la prima parte a întrebării dumneavoastră cu un scurt şi afirmativ da. Din punctul meu de vedere, consider că deja azi în aeroporturi precum Otopeni şi Băneasa sunt îndeplinite condiţiile tehnice impuse de acquis-ul Schengen şi, într-adevăr, din punct de vedere practic, este mai uşor să protejezi aceste graniţe aeriene. Şi la fel de simplu aş putea răspunde cu un da şi la partea a doua a întrebării dumneavoastră. Acest ultim recent val de arestări la frontierele dumneavoastră a demonstrat că există această problemă. Or, atunci când, aşa cum s-a procedat în trecutul apropiat, se pun întrebări foarte serioase: de unde provin nişte patrimonii, cum au fost dobândite nişte averi care nu se justifică în baza unui salariu modest, arunci cred că ne aflăm pe drumul cel bun. Şi mai cred că nu poate fi decât în avantajul dumneavoastră, al tuturor, atunci când combateţi în mod serios şi voit corupţia. Consider că victimele corupţiei sunt totdeauna, mai întâi de toate, oamenii săraci, cei care nu pot intra în această competiţie pentru că tocmai lor le lipsesc banii", a răspuns deputatul german.

El a ţinut apoi să precizeze că face distincţie între "corupţia de zi cu zi, cea din viaţa noastră, a tuturor" şi corupţia la nivel înalt. "Cred că este într-adevăr o problemă atunci când, de exemplu, avem cazul unui cuplu format din doi profesori care au două salarii din care nu-şi pot permite nimic altceva decât să plătească chiria. Sigur că ţi-ai putea îmbunătăţi veniturile dând meditaţii, dar asta nu ţine decât de calităţile pedagogice ale celor doi. Ştim cu toţii care este situaţia atunci când trebuie să te duci la un spital pentru a beneficia de asistenţă sanitară şi, dacă vrei o asistenţă sanitară mai bună şi mai rapidă, ştim cu toţii ceea ce ai de făcut. Aş vrea totuşi să nu generalizez situaţia. Ştiu că se poate întâmpla să nu fie peste tot la fel. Se va reuşi să se pună o piedică sau să se stopeze astfel de cazuri doar atunci când nivelul salarial va creşte pe măsură", a explicat el.

Pe de altă parte, Krichbaum a spus că nu sunt acestea cazurile la care se referă atunci când vorbeşte despre corupţie. "Cred în egală măsură că această corupţie de zi cu zi îşi va putea găsi soluţia doar pe termen lung. Cu totul alta e situaţia când vorbim de corupţia la nivel înalt şi este întocmai acel gen de corupţie pe care se focalizează CE", a spus el.

Krichbaum a revenit ulterior la problema vameşilor vorbind despre discrepanţele existente între nivelul salariilor şi averile unora dintre aceştia. "Revenind la vameşi, un vameş care conduce un Porsche Cayenne, care deţine o casă de vacanţă într-o zonă pitorească a judeţului Brasov sau care îşi trăieşte umila existenţă într-o vilă, are două explicaţii. Prima ar fi că a fost norocos în viaţă: a câştigat la loto, a moştenit cum trebuie sau s-a căsătorit cu cine trebuie. Dar norocul nu ţine la nesfârşit. Şi atunci ne gândim la a doua posibilitate. Atunci să ne gândim cât de proporţională este diferenţa între salariul unui astfel de vameş şi veniturile sale. Şi, dacă nu reuşim să găsim o explicaţie plauzibilă, atunci înseamnă că a sosit momentul unor verificări din partea unor instituţii ale statului", a spus el.

"Repet, consider că acest ultim val de arestări a fost unul raţional, cu motive întemeiate. Mai avem multe de făcut. Un lucru îl consider, personal, ca fiind foarte important: aceste evoluţii, aceste reforme şi aceşti paşi nu trebuie făcuţi de o ţară doar pentru a fi pe placul UE sau al Germaniei, ci aceşti paşi trebuie făcuţi dintr-un interes propriu", a spus Krichbaum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici