- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kristalina Georgieva a discutat cu Boc despre sprijinul din partea Fondului de Solidaritate al UE
Comisarul european pentru cooperare internaţională şi ajutor umanitar Kristalina Georgieva s-a întâlnit, vineri, la Galaţi, cu premierul Emil Boc, cu care a discutat despre cererea pe care România o va înainta UE în vederea obţinerii de ajutoare financiare din partea Fondului de Solidaritate.
Kristalina Georgieva a discutat cu Boc (Foto) despre sprijinul din partea Fondului de Solidaritate al UE (Imagine: Dumtru Matiu/Mediafax Foto)
Kristalina Georgieva a fost primită, la Galaţi, de premierul Emil Boc, de ministrul de Interne, Vasile Blaga, secretarii de stat în MAI Mihai Capră şi Marian Tutilescu, secretarul de stat în Ministerul Mediului Dan Cârlan şi de autorităţi locale.
Comisarul european a inspectat, din elicopter, zona expusă inundaţiilor de pe Prut, Siret şi Dunăre din judeţul Galaţi şi, deşi a existat intenţia extinderii survolului şi spre alte judeţe afectate de inundaţii, acest lucru nu a fost posibil din cauza unei furtuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În schimb, comisarul european a vizitat Şantierul Naval Damen Galaţi, puternic afectat de creşterea nivelului Dunării.
Ulterior, comisarul european Kristalina Georgieva a discutat cu premierul Emil Boc despre cererea pe care România o va înainta Uniunii Europene în vederea obţinerii de ajutoare financiare din partea Fondului de Solidaritate al UE. Pentru a obţine un astfel de ajutor, România are un termen de zece săptămâni, începând din 23 iunie pentru a documenta cererea.
Premierul Emil Boc a declarat, la Galaţi, că pagubele pe care România le-a înregistrat în urma inundaţiilor din ultima perioadă sunt mai mari decât cele din 2006 şi 2008, iar suma maximă care poate fi accesată din partea Fondului de Solidaritate European este de 75 de milioane de euro.
La rândul său, comisarul european a spus că România a mai accesat acest fond în trecut şi, prin urmare, are experienţă în a documenta o astfel de cerere.
În acest context, Boc a spus că din momentul înaintării cererii, respectiv 2 octombrie 2008 şi până când finanţarea a fost aprobată, septembrie 2009, a trecut o perioadă lungă şi a vorbit despre necesitatea flexibilizării procedurii de acordare a finanţării.
Premierul a mai anunţat, la Galaţi, că tot pentru refacerea infrastructurii din mediul rural afectată de inundaţii se vor realoca 124 de milioane de euro din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
În plus, România urmează să aibă la dispoziţie, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu-Axa 5, aproximativ 250 milioane de euro, pentru aplicarea de măsuri de prevenire a inundaţiilor pentru bazinele hidrografice Prut, Bârlad, Trotuş, Siret şi Buzău, a adăugat premierul Emil Boc.
Parlamentul European a aprobat, în 11 martie 2009 transferarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008 fondurile fiind acordate judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş, unde 241 de localităţi, cu o populaţie totală de 1.6 milioane de locuitori, au fost afectate în mod direct de inundaţii.
Ulterior, după ce fondurile au fost transferate autorităţilor române, Guvernul a adoptat, în octombrie 2009, o hotărâre prin care a alocat Consiliului Judeţean Suceava aproximativ patru milioane de euro, Consiliului Judeţean Maramureş - 1,3 milioane euro, Consiliului Judeţean Botoşani - 2,2 milioane euro, Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului Judeţean Neamţ - câte aproximativ două milioane euro pentru decontarea cheltuielilor pentru repunerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare cu apă, a sistemelor de colectare a apei pluviale şi a instalaţiilor pentru apele reziduale, precum şi pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii.
Abia la sfârşitul lunii mai 2010 banii alocaţi din Fondul de Solidaritate al UE au ajuns la Consiliul Judeţean Suceava, după ce a fost verificată toată documentaţia depusă de autorităţile locale în vederea refacerii infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului 2008.
În 2002, Consiliul European a decis instituirea Fondului de Solidaritate al UE, obiectivul acestuia fiind de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. Acest Fond nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO