Lakatos: Protocolul semnat, fără termene concrete, nu e altceva decât o declaraţie de bune intenţii

Deputatul UDMR Lakatos Peter s-a declarat nemulţumit de faptul că Guvernul "nu a dorit să îşi asume termenele propuse de UDMR pentru aplicarea măsurilor de relansare a economiei" prin protocolul încheiat miercuri, spunând că în lipsa acestora protocolul nu este "decât o declaraţie de bune intenţii".

Urmărește
1 afișare

"Dacă am fost de acord cu protocolul de colaborare la nivel judeţean între USL şi UDMR Bihor, eu sunt de acord şi cu redresarea economiei româneşti la nivel naţional, însă consider că protocolul semnat, ieri ( miercuri - n.r.), cu PDL, UNPR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, fără termene concrete, nu este altceva decât o declaraţie de bune intenţii. Guvernul, campion al angajării răspunderii, de data aceasta nu a dorit să îşi asume termenele propuse de UDMR pentru aplicarea măsurilor de relansare a economiei. Iar dacă nu se îndeplinesc, formal nici nu poate fi tras la răspundere", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Lakatos a spus, ironic, că soluţia pentru aplicarea propunerilor de redresare a economiei făcute de formaţiunea sa ar fi ca Guvernul să şi le asume într-un document cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, deoarece autorităţile române pot respecta anumite obligaţii doar dacă sunt fixate de reprezentanţii organismelor internaţionale.

"Eu propun oficial ca protocolul pe care l-am semnat, ieri (miercur- n.r.), cu PDL, UNPR şi minorităţi să fie inclus într-o scrisoare de intenţie către FMI şi Comisia Europeană, pentru că acolo Jeffrey Franks ne va stabili termene", a afirmat Lakatos.

El a afirmat că, dacă măsurile de redresare a economiei propuse de UDMR nu vor fi aplicate cât mai repede, Guvernul nu va putea atenua efectele unor fenomene economice precum inflaţia.

"Cred că asta ar fi soluţia, să se producă o revenire din punct de vedere economic, pentru că la ora aceasta sunt aşteptări inflaţioniste parţial generate şi de o psihoză, dar parţial şi justificate, cum este creşterea preţurilor la combustibili şi la alimente şi nu aş vrea ca, la jumătatea acestui an, Guvernul să spună că nu se aştepta la aşa ceva. Ştiţi că şi în 2008 şi în 2009 ni s-a spus că la noi criza nu o să vină, de parcă putea cineva să o oprească, nu ştiu, poliţiştii de frontieră. Şi nu cred că la noi criza a venit pentru că a dat şpagă la poliţiştii de frontieră. Aş dori deci ca aceste măsuri economice să intre cât mai repede în vigoare, pentru ca efectul acestor scumpiri să nu fie aşa dur", a spus deputatul UDMR.

Lakatos a afirmat că el este sceptic cu privire la ieşirea din criză anunţată de premierul Emil Boc şi că, pentru a arăta creşterea economică de 0,1 la sută pe trimestrul al patrulea al anului trecut, statisticienii "s-au chinuit".

"Să mă scuze cei care se laudă cu creşterea economică de 0,1 la sută pe ultimul trimestru din 2010, că mult s-au chinuit statisticienii să ne arate această creştere…", a adăugat Lakatos.

Lakatos a mai spus că, în lipsa termenelor de aplicare a măsurilor economice propuse de UDMR din textul protocolului semnat cu celelalte formaţiuni din arcul guvernamental, va fi greu de recâştigat încrederea populaţiei în Guvern, aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu.

"Eu sunt nemulţumit şi mă tem că, neexistând termene, lucrurile nu vor merge în direcţia dorită, a relansării economiei. Păi, aceste lucruri nu erau în programul de guvernare ? Ba erau! Probabil, însă, s-a mai reamintit o dată (prin protocol - n.r.), pe principiul că repetiţia este mama învăţării. Eu voi fi mulţumit numai dacă până la jumătatea anului, până la 30 iunie, nu că se va scoate o cifră de undeva, ci dacă se vor resimţi concret de către populaţie efectele măsurilor care trebuie luate. Zice preşedintele că doreşte recâştigarea încrederii în guvernare, dar acest lucru numai aşa se poate face, dacă stabileşti termene şi dacă până la aceste termene îţi faci treaba şi populaţia poate vedea aceste lucruri la termenele respective", a spus Lakatos.

El a afirmat că un Guvern "responsabil" trebuie să îşi fixeze termene şi, dacă la acele termene "nu a reuşit", trebuie să răspundă în faţa Parlamentului.

"Un Guvern responsabil îşi stabileşte termene şi apoi dă socoteala în faţa Parlamentului dacă nu a reuşit", a spus Lakatos.

Liderii formaţiunilor din coaliţia guvernamentală au semnat, miercuri, la Parlament, protocolul de colaborare parlamentară şi guvernamentală. Documentul a fost semnat de către preşedintele PDL, premierul Emil Boc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, şi liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Obiectivele coaliţiei guvernamentale până în 2012 prevăd, între altele, asigurarea creşterii economice, a dezvoltării sociale, inclusiv creşterea pensiilor, dar şi reforma constituţională, modificarea legilor electorale sau adoptarea Statutului minorităţilor, precum şi a taxei de solidaritate.

Coaliţia guvernamentală îşi propune ca prim măsurile promovate economia românească să aibă o creştere de 1,5%-2% la sfârşitul anului 2011 şi de 4-4,5% la finele anului 2012, se arată în protocolul de colaborare semnat miercuri de liderii PDL, UDMR, UNPR şi al grupului minorităţilor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici