Lakatos:Strategia opoziţiei de a crea o breşă în coaliţie folosind berbecul naţionalist este greşită

Deputatul UDMR Lakatos Peter afirmă, în legătură cu propunerea adoptării unei declaraţii privind mesajele unor oficiali ungari, că "strategia unora din opoziţie de a produce o breşă în coaliţia guvernamentală folosind berbecul naţionalist este greşită" şi "sudează coaliţia".

Urmărește
3 afișări

"În aceste săptămâni asistăm la o încercare asiduă de implicare a Parlamentului într-o diversiune cu consecinţe greu de apreciat (...), iar Constituţia României prevede că Guvernul poate să îşi angajeze răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, dar nu există nicio referire la angajarea răspunderii Parlamentului", a afirmat deputatul UDMR Lakatos Peter, în declaraţia politică rostită, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, în legătură cu propunerea unor reprezentanţi ai opoziţiei ca Legislativul să îşi asume o poziţie faţă de evenimentele de la 15 martie, privind "spânzurarea" simbolică a lui Avram Iancu şi mesajul unor oficiali ungari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul Lakatos a afirmat că liderii UDMR au avut o poziţie tranşantă faţă de ambele evenimente, însă cu toate acestea mass-media şi unii politicieni din opoziţie le-au exploatat politic.

"Un descreierat, dominat de xenofobie şi probabil încurajat sau plătit de forţe obscure a postat pe You Tube un filmuleţ care prezintă «fapta sa eroică». Înregistrarea a fost preluată instantaneu şi repetată obsesiv de mass-media, cu toate că liderii UDMR şi alte personalităţi ale comunităţii maghiare din România au condamnat gestul de neiertat al lui Csibi Barna. Atmosfera explozivă fiind pregătită, a venit şi scânteia detonatoare. Soţia ambasadorului Ungariei, dornică de lauri actoriceşti, contrar uzanţelor diplomatice, după citirea mesajului premierului Orban Viktor, a adăugat şi propriile simţăminte presărate cu citate controversate. S-a creat o confuzie, exploatată la maxim de unii în Parlament şi la diferitele posturi de televiziune, fără verificarea şi cunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat în realitate", se mai arată în declaraţia deputatului UDMR.

Lakatos a afirmat că "strategia unora din opoziţie de a produce o breşă în coaliţia guvernamentală este greşită".

"Strategia unora din opoziţie de a produce o breşă în coaliţia guvernamentală folosind berbecul naţionalist este greşită. Mai mult, sudează coaliţia, nelăsând nicio alternativă UDMR", a spus Lakatos.

În opinia lui Lakatos, asemenea conduită "nu foloseşte niciuneia dintre părţi", mai ales în contextul apropiatelor dezbateri privind Legea minorităţilor şi a regiunilor de dezvoltare.

"Adoptarea de către Parlament a unei declaraţii belicoase, insuficient argumentată, fără epuizarea în prealabil a posibilităţilor uzuale în diplomaţia internaţională, nu foloseşte niciuneia dintre părţi. Discutarea, modificarea sau adoptarea unor legi importante, cum ar fi cele referitoare la regiunile de dezvoltare, la statutul minorităţilor naţionale, într-o atmosferă tensionată, creată de prezentarea trunchiată, denaturată şi tendenţioasă a proiectelor în cauză în mass-media, nu va conduce la îmbunătăţirea situaţiei actuale, ci la înrăutăţirea ei", a arătat Lakatos Peter.

În încheierea declaraţiei, deputatul UDMR a cerut colegilor parlamentari "mai multă înţelepciune" şi "să nu angajeze Parlamentul în spirala periculoasă a intoleranţei naţionaliste".

În şedinţa Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari a fost adoptată, apoi a revenit şi a spus că ea a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată cu 142 voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.

Acest anunţ a fost primit de parlamentarii din opoziţie cu aplauze şi urale, iar Oltean a declarat închisă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar parlamentarii au început să plece din sală.

După câteva momente, Oltean a redeschis şedinţa şi a anunţat că de fapt această declaraţie a fost respinsă de plen întrucât erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.

Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile, a declarat, marţi, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari este adoptată de către Camera Deputaţilor, iar singura soluţie a puterii este de a o contesta la Curtea Constituţională.

Reprezentanţii UDMR au susţinut, marţi, că declaraţia privind mesajele unor oficiali unguri nu a fost adoptată de Camera Deputaţilor, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi, dar nu consideră acest lucru o victorie a Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici