Elena Lasconi solicită documentele care au stat la baza hotărârii CNSAS în cazul lui Crin Antonescu, potrivit căreia a dat o declarație la Securitate în 1988, dar susține că nu a făcut poliție politică.
„Transparența nu e opțională. Este obligație publică. Aflăm astăzi despre o decizie a CNSAS care afirmă că domnul Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988. În același timp, aceeași instituție susține că nu a făcut poliție politică. Această concluzie, venită de la o comisie numită politic, trebuie însoțită de dovezi clare. Românii au dreptul să vadă documentele care au stat la baza acestor hotărâri. Vorbim despre adevăruri din trecut care ne definesc viitorul – și nu putem construi o societate dreaptă pe jumătăți de informație sau pe înțelegeri de culise”, scrie pe Facebook Elena Lasconi.
Ea face un apel public către CNSAS, să publice de urgență documentele care au stat la baza deciziei în cazul Crin Antonescu.
„Nu mai putem accepta evaluări făcute în spatele ușilor închise, mai ales când este vorba despre foști sau actuali oameni politici. La 35 de ani de la Revoluție, România are nevoie să își cunoască trecutul. Îi cer domnului Crin Antonescu să aibă decența de a clarifica ce relație a avut cu fosta Securitate și să solicite CNSAS ca accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței sale de necolaborare să fie public. Așa cum se întâmplă și în cazul meu. Transparent, totul la vedere”, încheie Lasconi.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) transmite că George Crin Laurențiu Antonescu nu a fost agent sau colaborator al securității ca poliție politică. CNSAS menționează însă o întâmplare în care Crin Antonescu a fost pus să dea o declarație la data de 13.01.1988, însă în baza acelui document nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii, arată documentul semnat de președintele instituției, Constantin Buchet.