László Borbély: "Am finalizat sistemul de monitorizare al indicatorilor de dezvoltare durabilă până în 2030"

Miercuri, 27 iulie, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, împreună cu Institutul Naţional de Statistică a organizat workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 privind utilizarea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului László Borbély: "Am finalizat sistemul de monitorizare al indicatorilor de dezvoltare durabilă până în 2030"

În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul László Borbély, consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă, Guvernul României, şi Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

La întâlnire au mai participat reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică (INS), Guvernului României, Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia (ARDA Oltenia), precum şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în furnizarea de date statistice din domeniul dezvoltării durabile şi/sau care utilizează setul de indicatori de dezvoltare durabilă validat de către membrii Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) în luna februarie 2022.

"Suntem la sfârşitul unui proces şi la începutul altui proces. 2015 a fost anul de excepţie, când toţi liderii la nivel global au spus da, trebuie sa facem dezvoltare durabila. Au trecut 7 ani. S-a făcut foarte puţin. Au început sa se gândească ţările. Sunt exemple de ţări unde s-a făcut mai mult şi unde s-a făcut mai puţin

Doresc dezvoltare sustenabilă a României.

Avem o meserie noua - expert în dezvoltare durabilă. Vom avea 2000 de experţi până în anul 2026.

Am conceput în 2017 Agenda pentru 2030, dar depinde de noi. Suntem primii în UE la emisii.

Care e interesul naţional al României acum că avem război? Cum de au sărit preţurile dacă stăm bine cu importul de gaze? 

E nevoie de ştiinţă şi INS, de strategii şi de studiile de impact. S-a propus în 2011 o comisie când eram ministrul Mediului. Avem strategie din 2008. E un început de drum. Avem consiliu consultativ care a  finalizat şi avizat indicatorii. Am primit premiul ONU în decembrie pentru inovaţie şi eficientizarea agendei 2030. Mai avem o componentă -centrul de excelenţă,care să vină cu analize şi studii. Vom avea 2000 experţi în administraţia publică, şi platforma pe care o avem deja - Starea Naţiunii, şi un program cu date din 5 ţări. 

Toţi cei care vor sa facă ceva in dezvoltare Durabilă pot să acceseze aceste platforme. De anul viitor avem un tabel cu 16 obiective acceptate de colegii de la guvern pentru a monitoriza evoluţia statistic. Noi suntem doar un catalizator, nu putem fără voi", a declarat László Borbély. 

Consilierul de stat, fost ministru al Mediului în guvernul Boc (2) şi în guvernul Ungureanu, a mai scris pe pagina sa de Facebook despre sistemul de monitorizare al indicatorilor de dezvoltare durabilă. 

"Am finalizat sistemul de monitorizare al indicatorilor de dezvoltare durabilă până în 2030!
Împreună cu partenerii noştri de la Institutul Naţional de Statistică din proiectul România Durabilă, am organizat astăzi un workshop naţional de consultare pentru toţi cei care sunt implicaţi direct în raportarea indicatorilor de dezvoltare durabilă.
Este clar că nu putem formula politici publice coerente si aplicate fără să avem date.
Nu putem monitoriza implementarea Strategiei fără aceste date esenţiale.
Reprezentanţii instituţiilor care trebuie să raporteze indicatorii au primit astăzi informaţii folositoare privind mecanismul de raportare a a celor 291 de indicatori.
Nu ne oprim. Am demonstrat că putem face echipă la nivel guvernamental pentru a accelera implementarea Agendei 2030 şi vom continua să atragem alături de noi întreaga societate în acest demers"
.

 

 

 

La workshop, consilierul de stat a menţionat că pe 6 aprilie a fost aplaudat la scenă deschisă în cadrul Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă UNECE de la Geneva după ce a spus "MAKE LOVE, NOT WAR". 

Consilierul de stat a participat, în data de 12 iunie 2017, ca reprezentant al Guvernului, la Conferinţa "Jump to Smart. 1.0. România Oraşelor Inteligente", desfăşurată în  Bucureşti.

László Borbély a precizat că implementarea Obiectivelor Agendei 2030 va conduce spre o dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung, iar construirea unor infrastructuri rezistente şi încurajarea inovaţiei va duce la oraşe şi comunităţi durabile, la dezvoltarea aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, să fie sigure, reziliente şi durabile, colaborarea cu autorităţile locale fiind definitorie în dezvoltarea durabilă a României. Atunci, László Borbély a primit, din partea organizatorilor, un ”Certificat neutralizare amprentă carbon”.

La rândul său, Tudorel Andrei, preşedinte al Institutului Naţional de Statistică (INS), a subliniat complexitatea procesului de consultare între INS şi factorii implicaţi în furnizarea de date statistice, proces care a ţinut seama pe de o parte de armonizarea indicatorilor naţionali cu cei europeni şi, pe de altă parte, de existenţa surselor de date administrative şi a celor statistice. De asemenea, preşedintele INS a subliniat necesitatea actualizării permanente a listei de indicatori statistici astfel încât INS să poată furniza factorilor decidenţi date statistice relevante, pertinente şi de interes.

În finalul cuvântului adresat participanţilor la această întâlnire, Tudorel Andrei a reiterat importanţa acestui proiect în conturarea şi modernizarea sistemului de indicatori statistici de dezvoltare durabilă.

Pe parcursul workshop-ului au fost prezentate informaţii referitoare la stadiul actual al proiectului şi a fost prezentat Ghidul referitor la setul naţional de indicatori de dezvoltare durabilă pentru autorităţile publice implicate în procesul de monitorizare şi raportare a SNDDR 2030, utilizat în măsurarea implementării Ţintelor stabilite pentru România.

România are, din februarie, un set naţional de indicatori de dezvoltare durabilă. Marea majoritate sunt deja disponibili pe site-ul Institutului Naţional de Dezvoltare Durabilă, secţiunile G şi H de la această adresă.

De asemenea, în cadrul proiectului „România Durabilă" este dezvoltat şi un agregator de date statistice unde se regăsesc atât indicatorii naţionali, cât şi indicatorii Eurostat privind dezvoltarea durabilă alături de date subiective din barometre de opinie publică: http://agregator.romania-durabila.gov.ro/

La întâlnire au participat aproximativ 150 de persoane, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică (INS), Guvernului României, Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia (ARDA Oltenia), precum şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în furnizarea de date statistice din domeniul dezvoltării durabile şi/sau care utilizează setul de indicatori de dezvoltare durabilă validat de către membrii Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) în luna februarie 2022.

Workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 privind utilizarea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă este o acţiune sprijinită prin proiectul „România durabilă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici