- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (25.08.2012, 13:14)
- , Ela Giurgea ,
Laszlo Borbely: Politicienii trebuie să vorbească despre abuzurile justiţiei
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că politicienii români trebuie să vorbească despre "abuzurile" justiţiei, chiar dacă există o recomandare a comisarului european Viviane Reding ca politicienii să se abţină să comenteze decizii ale justiţiei.
Urmărește
783 afișări
Laszlo Borbely (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Laszlo Borbely a declarat, vineri seară, la Festivalul Peninsula de la Târgu Mureş, că politicienii români trebuie să vorbească despre abuzuri ale justiţiei, Parchetului, DNA, Guvernului sau Parlamentului, chiar dacă există o recomandare a comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, ca politicienii români să se abţină să comenteze deciziile justiţiei.
"În momentul de faţă suntem într-o situaţie mai dificilă. (...) După această lună fierbinte, pe bună dreptate Uniunea Europeană şi alţii ne spun «respectaţi principiile statului de drept, respectaţi, de exemplu, independenţa Justiţiei». Politicienii, aşa spune doamna Reding de la Comisia UE în cele 11 puncte, să se abţină de la a comenta deciziile justiţiei. Păi cum să ne abţinem să comentăm o decizie injustă a Justiţiei, nereală şi neadevărată? În acest moment România, care este în această situaţie, pe de o parte trebuie să asculte de ceea ce spune UE. Dar trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituţii ale statului. Dacă sunt abuzuri ale justiţiei, trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA, trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului, trebuie să le spunem", a declarat Borbely.
Acesta s-a referit la cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, spunând că secretarul de stat Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim au procedat corect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
"Au retrocedat legal, pe baza unei Hotărâri de Guvern, în 2000, o clădire emblematică Bisericii Reformate şi au primit cadou de la justiţia română trei ani de închisoare cu executare, respectiv, domnul Clim, trei ani de închisoare cu suspendare (…) Puneţi-vă în situaţia unui om care este într-o funcţie şi după aceea este trimis la închisoare cu executare", a spus Borbely.
Citeşte şi:
Viviane Reding s-a alăturat Comisiei de la Veneţia pentru a denunţa presiunile asupra Curţii Constituţionale
În opinia acestuia, este "un precedent periculos" faptul că "în anul 2012 justiţia română renaţionalizează o clădire a Bisericii Reformate care a fost a Bisericii Reformate şi condamnă trei oameni la închisoare", doar pentru că procurorii au susţinut că imobilul respectiv a fost construit şi din banii populaţiei, nu doar ai Bisericii.
La începutul lunii august, comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, se alătura Comisiei de la Veneţia pentru a denunţa continuarea presiunilor politice asupra Curţii Constituţionale din România. Viviane Reding a postat pe Twitter declaraţia foarte critică a lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, în care acesta consideră "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale pentru influenţarea deciziei" privind referendumul.
La Festivalul Peninsula din Târgu Mureş, mai mulţi voluntari strâng semnături de sprijin în cazul retrocedării Colegiului "Szekely Miko".
Citeşte şi:
Comisia de la Veneţia face apel la autorităţile române să se abţină de la presiuni asupra Curţii Constituţionale
În cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe