Europarlamentarul Laszlo Tokes, omul care a aprins scânteia Revoluţiei din Decembrie 1989, a declarat, sâmbătă seara, la Timişoara, că este exemplară unitatea celor care s-au ridicat împotriva dictaturii ceauşiste, în urmă cu 29 de ani.
“La 29 de ani de la Revoluţie, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte al unei comunităţi care a fost cândva Biserica Reformată Maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraş, aparţinând în majoritate comunităţii româneşti. Unirea lor în spirit, în idealuri şi tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune şi duşmanul comun, a dictatorii ceauşiste, este ceva exemplar şi îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naţionalistă aţâţătoare şi divizătoare a populaţiei oraşului şi întregii ţări”, a afirmat Laszlo Tokes.
De asemenea, europarlamentarul s-a referit şi la Alianţa Vestului, formată din oraşele Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea şi Arad, precizând că ar putea reprezenta “drumul spre viitor”.
“Chiar la aniversare ar trebui să ne înălţăm la culmile spiritului Declaraţiei din Alba Iulia, de 100 de ani, care în spiritul pluralist al Transilvaniei a închipuit viitorul comun al celor care trăiesc pe aceste meleaguri. În 1989 am avut o nouă şansă de a atinge aceste scopuri şi hai să încercăm iarăşi să ajungem la înţelegere care, chiar în sensul unirii celor patru oraşe din vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a conchis Laszlo Tokes.
Europarlamentarul a depus o coroană de flori, sâmbătă seara, pe faţada bisericii reformate din centrul Timişoarei, locul de unde a pornit Revoluţia din Decembrie 1989. Apoi, Laszlo Toles a participat la o masă rotundă cu titlul “Moştenirea revoltei populare timişorene – solidaritatea româno-maghiară”. Acţiunile au fost organizate cu scopul comemorării evenimentelor din decembrie 1989 din Timişoara.
Acum 29 de ani, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timişoarei, Laszlo Tokes, persecutat de poliţia politică, s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste.