Lăzăroiu: BNR a devenit jucător şi în arena politică, tehnocraţii băncii ar putea să mai şi încaseze

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că BNR a devenit un jucător şi în arena politică, şi nu s-a limitat doar să "ţină spatele politicienilor", astfel că este posibil ca tehnocraţii Băncii Naţionale "să mai şi încaseze", pentru că în politică "pumnii se dau la grămadă".

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: BNR a devenit jucător şi în arena politică, tehnocraţii băncii ar putea să mai şi încaseze

Lăzăroiu: BNR a devenit jucător şi în arena politică, tehnocraţii băncii ar putea să mai şi încaseze (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lăzăroiu precizează, într-o postare pe un blog, că i se pare interesant că, în actuala criză economică, linia de demarcaţie între politicieni şi tehnocraţi a devenit din ce în ce mai fină.

El aminteşte că Bancă Naţională a României a fost mult timp o instituţie care şi-a păstrat neutralitatea şi, de multe ori, din umbră, BNR "a ţinut spatele politicienilor".

"A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a menţine un anumit echilibru. În fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor şi mai ales lipsa de voinţa politică pentru reformele structurale", adaugă el.

În opinia consilierului prezidenţial, în ultima vreme BNR a început să joace mai activ pe scena politică, adică mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre acţiunea oamenilor politici, cei care, de altfel, au pârghiile executive reale, dintre care bugetul este de departe cea mai importantă.

"Teama de reversibil cred că îi face să calce linia dintre politică şi tehnocraţie", adaugă Lăzăroiu.

Sebastian Lăzăroiu apreciază că toate eforturile actualei coaliţii de a reface echilibrele macro s-ar putea spulbera într-o clipită în anul electoral 2012. "Staţi, că n-aţi văzut nimic încă! Mai e până în 2012. O să vedeţi iniţiative populiste în Parlament înainte de locale şi generale şi o să vă luaţi cu mâinile de cap. E suficient să vină un grup de doi-trei parlamentari cu o iniţiativă, după care, teama de sancţiuni electorale să îi facă pe toţi ceilalţi să voteze orbeşte în favoarea ei", adaugă el.

El aminteşte că a mai văzut "filmul acesta" când a fost vorba despre creşterea punctului de pensie şi mărirea salariilor profesorilor cu 50% - "a fost de ajuns o scânteie şi toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat după flacără".

"Din acest motiv BNR nu mai e neutră şi cred că nici nu mai poate fi neutră. A devenit un jucător nu doar în arena cursului de schimb, ci şi în arena politică. Când au avut nevoie de tehnocraţi pentru a schimba imaginea guvernării întotdeauna politicienii au apelat la rezervorul BNR. Nici nu cred că au greşit. Cel puţin ca imagine au reuşit să dea un plus de credibilitate executivului. Posibil ca, odată intraţi în arenă, tehnocraţii de la BNR să mai şi încaseze. Pentru că acolo, în arenă, se joacă mai puţin tenis şi mai mult kick-boxing. Să vedem dacă vor fi şi buni încasatori. Pentru că în arenă pumnii se dau la grămadă. Odată ce ai coborât acolo nu mai eşti considerat spectator. În plus, dacă BNR devine un fel de partid al înţelepţilor, nici nu o să mai ştim dacă Isărescu sau Croitoru ar putea fi numiţi «premieri tehnocraţi» sau «premieri politici» (aşa cum îşi doresc unii din PDL)", mai scrie Sebastian Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici