- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.07.2011, 21:13)
- Aurelia Alexa , Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: Cazul Spania este fără precedent, e un caz nou pentru Comisie, va fi dificil de judecat
Intenţia Spaniei de a introduce restricţii pentru români pe piaţa muncii nu a fost notificată oficial CE, dar este un caz fără precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a liberalizat piaţa forţei de muncă şi revine cu restricţii, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
Urmărește
1239 afișări
Lăzăroiu: Cazul Spania este fără precedent, e un caz nou pentru Comisie, va fi dificil de judecat (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, după discuţiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, că nu se vorbeşte de interzicerea forţei de muncă ce vine din România în Spania, ci doar de anumite restricţii pe care Spania intenţionează să le aplice muncitorilor români care vor pleca de acum încolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.
"Din ceea ce ştiu până acum este că totul e la nivel de intenţie în Spania. Autorităţile spaniole au procedat foarte corect şi ne-au informat înainte de a lua o decizie în acest sens. Comisia Europeană nu a fost notificată oficial, asta ne-a confirmat şi comisarul european, domnul Andor, dar sigur că ei ştiu despre această intenţie", a declarat ministrul Lăzăroiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a atras atenţia asupra faptului că acest caz nu are precedent, fiind un prim caz în care o ţară, după ce a liberalizat piaţa forţei de muncă, revine cu o serie de restricţii.
"E un caz nou şi pentru Comisia Europeană, ceea ce arată complexitatea lui, şi va fi dificil de judecat aici, la Comisie. Cei de la Comisie au spus că vor fi foarte prudenţi şi vor analiza cu mare atenţie toate efectele şi toate resorturile legale, economice şi că, evident, conform procedurilor, vor verifica dacă există fapte care să probeze, probe solide, cum că Spania este într-o situaţie dificilă. Nimeni nu spune că Spania nu este într-o situaţie dificilă, dar trebuie văzut dacă o anumită măsură produce efectele pe care ţara respectivă vrea să le ia în situaţii extreme, cum este cea pe care o invocă Spania. Comisia a promis că va căuta probe bazate pe fapte care să demonstreze că aceste măsuri, odată aplicate, produc şi efectele pe care Guvernul spaniol le doreşte", a mai declarat ministrul Muncii, după întâlnirea cu comisarul european.
Întrebat ce ar putea face comisia în acest caz, demnitarul a precizat că, în acest moment, Comisia nu poate face nimic, pentru că nu a primit notificarea oficială.
Lăzăroiu a explicat că sunt două proceduri prin care Spania poate face această notificare, ambele putând fi invocate. Una este ex-ante, ceea ce înseamnă că Spania notifică iar comisia va trebui, prin vot, să decidă, iar cea de-a doua, ex-post, înseamnă că ei invocă situaţia şi doar notifică Comisia şi măsura intră imediat în vigoare.
"Sunt încă multe necunoscute în privinţa asta şi în privinţa măsurilor. Dacă ne uităm în textul tratatului, acolo se vorbeşte de nişte sectoare şi ocupaţii şi regiuni, deci nu e foarte clar dacă aceste măsuri sunt universale sau se aplică pe anumite regiuni. Ce e sigur e că guvernul spaniol va trebui să definească ce înseamnă «măsuri temporare». În 2014 în România se termină acele perioade de tranziţie şi, din acel moment, toate statele îşi vor liberaliza piaţa forţei de muncă, deci asemenea măsuri nu pot trece oricum mai târziu de 1 ianuarie 2014. Dar noi sperăm să nu fie cazul", a mai spus ministrul Muncii.
El a mai spus că a invocat în discuţia cu comisarul european riscul de a se crea un precedent, având în vedere că aşa ceva nu s-a mai întâmplat şi s-ar putea ca mâine să apară un al doilea caz.
"Noi înţelegem inclusiv considerentele de politică internă din ţările care, într-un fel sau altul, încearcă să înăsprească condiţiile. Spania este un precedent pentru că ei au liberalizat şi acum se întorc, dar ştiţi foarte bine că în Olanda, de pildă, autorităţile încearcă să introducă noi restricţii pe piaţa muncii pentru români. Într-adevăr am invocat lucrul acesta şi Comisia este preocupată să nu existe precedente, mai ales că este o situaţie exceptională. Dacă faptele demonstrează că Spania trebuie sa recurgă la asemenea măsuri, atunci sigur, înţelegem", a mai spus Sebastian Lăzăroiu.
Demnitarul a explicat noii veniţi în Spania ar putea fi afectaţi de măsurile pe care autorităţile acestui stat intenţionează să le ia, dar nu în sensul în care li se va interzice accesul, ci că vor trebui să obţină un permis de muncă, fără a exista vreo condiţie ca acel loc de muncă să fie refuzat mai întâi de un spaniol.
"Autorităţile spaniole au dat dovadă de multă galanterie: au venit, au anunţat şi au invocat nişte cifre. Ei trebuie să probeze situaţia excepţională. Asta au spus şi reprezentanţii Comisiei. Înţelegem criza prin care trece Spania, pentru că şi noi am trecut printr-o criză şi iată că noi ieşim la liman şi ei abia trec prin asta, dar trebuie să înţelegem şi că Europa nu poate rămâne unită, decât dacă îşi respectă toate principiile şi valorile şi unul dintre ele este libera circulaţie a forţei de muncă", a mai spus ministrul, recunoscând că numărul cel mai mare de imigranţi este al celor din România.
El a mai spus că deşi spaniolii invocă şi o rată mare a şomajului, măsurile nu îi vor afecta pe românii şomeri din Spania.
Guvernul spaniol are intenţia de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, însă nu a stabilit data de la care va fi valabilă această măsură, a comunicat, marţi, pentru MEDIAFAX, Ambasada Spaniei la Bucureşti, adăugând că decizia nu va afecta românii rezidenţi în Peninsula Iberică.
"Guvernul spaniol are intenţia de a adopta această măsură, însă nu a stabilit încă data", a precizat Ambasada Spaniei la Bucureşti.
Potrivit sursei citate, "va fi vorba despre o măsură de tip tehnic şi care nu va fi retroactivă". "Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetăţenii români care sunt deja rezidenţi în Spania", potrivit ambasadei.
Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioana Şanta.
"Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţii spanioli nu au făcut nicio notificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă", a spus Ioana Şanta.
Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe