- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: CURS şi CSOP au greşit la exit-poll-ul din finală, trebuia să dea 50%-50%
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, joi, la o dezbatere organizată de ISP, că atât CURS, cât şi CSOP au greşit, din punctul său de vedere, la rezultatele exit-poll-ului din turul II al alegerilor prezidenţiale, ştiinţific fiind obligate să indice 50%-50%.
Lăzăroiu: CURS şi CSOP au greşit la exit-poll-ul din finală, trebuia să dea 50%-50% (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
El a apreciat că institutele de sondare a opiniei publice îşi fac rău singure, prin faptul că abuzează de marja de eroare, într-un mod neştiinţific.
Lăzăroiu a explicat că se prezintă sondaje pe 100 de subiecţi şi cu marja de plus minus 3%, "ceea ce permite să umbli la diferenţe".
"În realitate, marja de eroare la 100 de repondenţi este maxim de 3%, dar, cu cât e mai mică, aşa trebuie să fie şi marja de eroare. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul exit-poll-urilor", a adăugat el, precizând că, dând un rezultat de 50,5% la 49,5% "te expui foarte mult".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Lăzăroiu a mai spus că un astfel de rezultat poate fi dat la ora 21.00, când există estimările de la ora 19.00, dar dacă se revine, la ora 22.00, pentru rezultatele de la ora 21.00, cu acelaşi procent, "ai o problemă mare".
"Nu poţi da decât 50%-50%", a spus el, menţionând că face această critică nu numai CURS, ci şi CSOP, care "l-a nimerit" pe Băsescu.
"Ambii au procedat greşit, din punct de vedere ştiinţific, pentru că e ca la loterie", a mai spus Lăzăroiu.
Directorul CURS spune că datele nu îi permiteau să dea un scor egal
În replică, directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat că nu putea da acest scor "atâta vreme cât datele nu îi permiteau".
"Poate nu trebuia să fac exit-poll-ul. Dacă puteam, dădeam şi noi 50%-50%, dar atunci de ce mai făceam exit-poll", a spus Stoica, menţionând că estimarea celor de la CSOP şi IRES a cuprins şi voturile din străinătate. "S-au prezentat la vot 138.000 de oameni, cea mai mare cifră de participare dintotdeauna. Puteam eu să mă gândesc că se vor prezenta atâţia? Peste 2,5 milioane de adulţi trăiesc în diaspora, era pur şi simplu o ghiceală. Tot ce ştiam era că cei din afară nu vor vota un candidat al stângii", a mai spus directorul CURS.
Cătălin Stoica a mai declarat că un impact major l-au avut greşelile lui Mircea Geoană între cele două tururi.
"Dacă Mircea Geoană intra în concediu două săptămâni' între turturi....a comis nişte greşeli dezastruoase. Ce a căutat la Timişoara sau să se relaxeze într-un anumit loc?", s-a întrebat el.
Sebastian Lăzăroiu a mai declarat, în cadrul dezbaterii publice, că, în bună parte, presa a discreditat sondajele de opinie şi a arătat că în campanie acest lucru a produs momente hilare pentru el. "Atunci când sondajele CURS erau favorabile lui Traian Băsescu, se spunea că este normal, pentru că fostul director este încă acolo şi controlează...Când era invers, spuneau că asta trebuie să fie o capcană. Dacă Traian Băsescu este jos, şi Lăzăroiu are cheiţa la CURS, înseamnă că le întinde o capcană adversarilor, să se culce pe o ureche", a declarat el.
La rândul său, vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, referitor la casele de sondare a opiniei publice, că există entităţi care apar ca ciupercile, la orice moment electoral şi a ţinut să pună sub semnul întrebării şi situaţia când în acelaşi trust sunt televiziune, ziar şi casă de sondare, întrebându-se dacă acesta este un lucru firesc.
Potrivit lui Stoica, întrebarea este dacă institutele de sondare sunt actori importanţi în informarea sau în manipularea opiniei publice.
"E foarte important ca această comunitate profesională să se profesionalizeze în privinţa deontologiei şi profesionalismului. Deocamdată, avem rezerve sub ambele aspecte", a spus el.
Rezultatele exit-poll-ului CURS realizat la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, bazate pe datele centralizate de la ora 21.00, indicau, pentru Mircea Geoană - 50,7% din voturi, iar pentru Traian Băsescu - 49,3%. După centralizarea datelor de la ora 19.00, estimarea CURS era 50,8% - 49,2%.
Exit-poll-ul realizat de CSOP după încheierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale indica un rezultat de 50,4% - Traian Băsescu şi 49,6% - Mircea Geoană. Estimarea cu datele de la ora 19.00 era 50% - 50%.
Sebastian Lăzăroiu a fost director general al CURS între 2002 şi 2007 şi director de cercetare la CSOP/TNS în perioada 1999-2000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO