- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: Dacă trecea moţiunea, preşedintele ar fi luat în calcul noua majoritate
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă, într-un interviu pentru "Gândul", că, dacă moţiunea de cenzură ar fi trecut, preşedintele Traian Băsescu ar fi luat în calcul noua majoritate formată în Parlament, la consultările pentru desemnarea primului-ministru.
Lăzăroiu: Dacă trecea moţiunea, preşedintele ar fi luat în calcul noua majoritate (Imagine: gandul.info)
Întrebat dacă, în condiţiile în care moţiunea de cenzură ar fi trecut de Parlament, preşedintele ar fi încredinţat guvernarea opoziţiei, Lăzăroiu a răspuns pentru Gândul: "Nu spun neapărat asta, dar, dacă Guvernul Boc ar fi căzut, probabil că PSD şi PNL ar fi etalat o altă majoritate. Ar fi avut 236 de voturi şi asta ar fi însemnat că s-a creat acolo o altă majoritate alternativă, de care, sigur că preşedintele poate să ţină seama atunci când cheamă partidele la consultări. Ei ştiau că există această posibilitate şi nu puteau să spună «Noi nu vrem să venim la guvernare, numiţi un premier tot de la PDL, continuaţi voi să curătaţi bugetul şi noi ne mai gândim, venim mai târziu»".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
În legătură cu faptul că preşedintele a ignorat această majoritate în 2009, la căderea Guvernului Boc, când se constituise o majoritate în jurul lui Klaus Iohannis, consilierul prezidenţial a spus că este adevărat că, din punct de vedere constituţional, majoritatea se manifestă la o moţiune de cenzură, dar ea trebuie să se manifeste şi la învestirea Guvernului.
"Atributul numirii candidatului de premier rămâne la preşedinte. Dacă PSD şi PNL ar fi venit cu un premier credibil, care să nu intre pe panta populismului şi a demagogiei, şi cu un program credibil, preşedintele putea încredinţa mandatul acelei persoane, dar ea trebuia să treacă de votul Parlamentului", a adăugat Lăzăroiu.
Întrebat dacă preşedintele ar fi luat în calcul, în cazul căderii Guvernului, încredinţarea mandatului către opoziţie, Sebastian Lăzăroiu a declarat: "Absolut, ar fi luat în calcul majoritatea care ar fi dus lucrurile mai departe, nu care să ne întoarcă înapoi, în 2007, 2008, adică iar deficite excesive, iar aruncăm cu bani, iar îi amăgim pe oameni. N-ar fi făcut asta. Dacă ne referim strict la programul prezentat de PSD, nu se punea problema numirii unui candidat".
El a subliniat că, pe programul respectiv, PSD nu ar fi putut emite pretenţii.
"Teoretic, dacă ei vin cu un program realist, cu un premier competent, care înţelege care e drumul pe care trebuie să-l urmăm, n-ar fi fost nicio problemă să avem o altă majoritate PSD-PNL, cu un alt premier, dar care să ţină drumul drept, nu să facă mici curbe. De fapt, aici e marele secret. Ei au luat în calcul că ar putea să treacă moţiunea, deşi nu şi-au dorit asta, şi atunci ei au prezentat acel program, în care spun: «În primele 6 luni, o să anulăm toate măsurile de austeritate, îngheţăm totul, redevenim populişti şi demagogi». Se aşteptau să ia scoruri formidabile în sondaje, 70 - 80 la sută PSD şi PNL, pentru că lumea ar fi răsuflat uşurată, după care ar fi încercat să-şi convingă propriii parlamentari să meargă la anticipate. După alegeri, când şi-ar fi constituit o majoritate solidă, ar fi revenit evident la măsurile de austeritate, pentru că nu au încotro. Ăsta era planul în caz că moţiunea ar fi trecut", a mai declarat Lăzăroiu.
Moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a întrunit, miercuri, doar 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.
PSD şi PNL au anunţat, joi, că depun o nouă moţiune de cenzură, urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
Citeşte interviul integral cu Sebastian Lăzăroiu pe www.gandul.info
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.