Lăzăroiu despre bugetul UE: De evitat comportamentul cerşetorilor care te scuipă după ce le dai bani

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că dezamăgirea exprimată la Bucureşti privind alocarea României în bugetul UE a produs "consternare" la Bruxelles, iar preşedintele Traian Băsescu a intervenit pentru a nu lăsa perceţia unor "cerşetori care te scuipă după ce le dai bani".

Urmărește
792 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu despre bugetul UE: De evitat comportamentul cerşetorilor care te scuipă după ce le dai bani

Sebastian Lăzăroiu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"A fost o situaţie oarecum inedită. România a plecat de la masa negocierilor, obţinând cea mai mare creştere, deci i s-a făcut o concesie importantă, mai ales că nu eram într-o situaţie grozavă din punct de vedere al absorbţiei fondurilor şi aşa mai departe şi totuşi am obţinut cea mai mare creştere ca alocare bugetară din toate ţările. Şi s-a auzit de la Bucureşti multă dezamăgire. Dezamăgirea de la Bucureşti a produs consternare la Bruxelles, liderii europeni ştiind că s-au făcut multe concesii pentru România", a afirmat Lazăroiu la RFI.

De asemenea, Lăzăroiu a spus că preşedintele Traian Băsescu a intervenit pentru a transmite un mesaj demn, de solidaritate, către partenerii de la Bruxelles şi a evita riscul să pară că România se comportă "cum sunt cerşetorii ăia care, după ce le dai bani, te şi scuipă".

"Preşedintele a vrut să transmită un mesaj la Bruxelles că totuşi România se comportă cu demnitate în raport cu partenerii săi. Altfel, exista riscul să pară că ne comportăm ştiţi cum sunt cerşetorii ăia care, după ce le dai bani, te şi scuipă! Noi nu suntem în situaţia asta, suntem parteneri egali în Uniunea Europeană, suntem demni, nu cerşim, e vorba doar de solidaritate, pe care o înţelegem cu toţii. Noi contribuim cu opt miliarde şi primim 32 de miliarde. Pe de altă parte, statele puternice, donatorii au şi ei pretenţia să fim solidari cu ele în această perioadă de criză economică, nu mai pot avea aceleaşi contribuţii pe care le-au avut într-o perioadă economică bună", a arătat Lăzăroiu.

El a arătat că şi reacţia autorităţilor de la Bucureşti privind raportul MCV putea pune în pericol imaginea României, iar preşedintele Băsescu a intervenit tot la fel pentru a transmite un mesaj corect către Bruxelles, nu pentru a intra în dispute cu premierul.

"Ne amintim că, după MCV, raportul a fost luat la Bucureşti în derâdere, persiflat, în orice caz n-a fost deloc luat în serios şi atunci preşedintele a trebuit să iasă. N-a fost o dispută cu premierul, a fost o obligaţie a preşedintelui de a corecta lucrurile, de a transmite, în calitate de şef al statului, de reprezentant al statului român, de a transmite imaginea corectă la Bruxelles, şi anume că raportul a fost citit în cheia corectă la Bucureşti şi că, până la urmă, politicienii de aici sunt gata să respecte recomandările", a mai spus consilierul prezidenţial.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar" legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit".

Preşedintele a făcut apel, duminică, la europarlamentarii români să susţină fără rezerve bugetul UE în PE, aşa cum acesta a fost stabilit la Consiliul European.

"E prima oară când bugetul UE nu rămâne aşa cum l-a stabilit Consiliul European. Aceste concluzii trec printr-o aprobare a PE. Fac apel din capul locului şi fără ezitare către toţi parlamentarii români să susţină fără rezerve în Parlamentul European bugetul european aşa cum a fost el stabilit în Consiliul din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei condiţii în care bugetul să fie alocat în fiecare an, iar tot Consiliul European va stabili cât alocă în fiecare an, ceea ce ar implica o negociere continuă în fiecare an", a declarat preşedintele Băsescu.

Preşedintele a fost critic şi faţă de politicienii români care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul pentru România al negocierilor din Consiliul European.

“Nu vă ascund că ştiind eforturile extraordinare cu care am obţinut aceste lucruri pentru România, tentaţia mea ar fi fost să mă rog să mai fie o discuţie şi să meargă cei dezamăgiţi. Sunt convins că poate ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici