Lăzăroiu: E greşită percepţia că Ministerul Muncii decide indexările. În an electoral coaliţia să fie prudentă

Sebastian Lăzăroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că este o percepţie greşită că deciziile privind majorarea sau nu a pensiilor se iau de Ministerul Muncii, el subliind că în an electoral politicienii din coaliţia de la guvernare trebuie să reziste presiunilor şi să facă ce este prudent pentru ţară.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: E greşită percepţia că Ministerul Muncii decide indexările. În an electoral coaliţia să fie prudentă

Lăzăroiu: E greşită percepţia că Ministerul Muncii decide indexările. În an electoral coaliţia să fie prudentă (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lăzăroiu a subliniat că discuţiile privind indexarea pensiilor şi revenirea salariilor la nivelul celor din 2010 nu se poartă la nivelul Ministerului Muncii.

"Este o percepţie greşită cu care unii şi alţii voit sau nevoit încearcă să inducă că Ministerul Munci se ocupă de salarii şi pensii în sensul că decide dacă ele sunt crescute sau nu. Nu e chiar aşa. Decizia se ia la nivelul Guvernului pentru că sunt mulţi mai mulţi factori aici şi cel mai important este Ministerul Finanţelor, el ştie cel mai bine până la urmă care sunt posibilităţile. Sigur din toate discuţiile pe care le-am avut eu cel puţin am realizat că dat fiind şi contextul economic internaţional va fi foarte dificil. Şi factorii interni deficitul de care vorbeaţi la bugetul de pensii care e foarte mare şi noi ne împrumutăm cu bani pentru a acoperi deficitul respectiv", a susţinut fostul ministru al Muncii.

În opinia sa, nefinalizarea restructurărilor în sistemul bugetar şi excedentul din aparatul de stat, coroborată cu contextul internaţional, dă motive de pesimism.

"Când vorbim de bugetari faptul că nu s-a făcut încă până la capăt restructurarea şi avem excedent în aparatul de stat ne dă motive de pesimism coroborat cu contextul internaţional care este foarte prost. Toate ţările îşi vor revizui prognozele de creştere pentru anul viitor, noi ne aşteptam la 3,5. Probabil va fi mai puţin de 3,5 % creştere economică. Anul asta probabil vom reuşi la 1,5, dar la anul probabil că nu, din cauză că toate ţările iarăşi se îndreaptă spre o perioadă de recesiune. Şi atunci cred că ar fi o greşeală doar pentru că e an electoral, pentru că e an electoral şi ştiu cum e înainte de alegeri, dar chiar dacă e an electoral cred că politicienii, cei din coaliţia de la guvernare ar trebui să reziste presiunilor şi să facă ce e mai prudent şi mai bine pentru ţară, pentru că putem să ne permitem la anul, eu ştiu, o uşoară..., să dăm un pic drumul la robinet, dar o să fie undeva ulterior 2013 -1014. Lucrurile, repet, nu merg bine la nivel internaţional şi nici în ţară nu merg în ritmul care ne-am dori", a explicat situaţia Lăzăroiu.

În opinia sa, ar fi posibilă o majorare a salariilor bugetarilor cu condiţia să se reducă în continuare din personal, care este excedentar.

În ceea ce priveşte situaţia pensiilor, fostul ministru a spus că aceasta este foarte dificilă, acoperirea lor fiind făcută din împrumuri care sunt foarte scumpe.

"La pensii e foarte dificil, foarte, foarte dificil pentru că sunt bani pe care îi aducem din împrumuturi ca să acoperim deficitul la fondul de pensii, iar împrumuturile sunt foarte, foarte scumpe în momentul ăsta şi, practic, noi îndatorăm multe generaţii de acum încolo dacă continuăm să împrumutăm bani pentru consum. Când dai la salarii şi la pensii înseamnă să-i bagi în consum. În condiţiile în care noi nu ne putem baza pe o creştere economică decât fragilă, nu ne putem baza pe o creştere solidă economică", a conchis fostul ministru al Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici