Lăzăroiu: E posibil ca nemulţumirile faţă de criză să se transpună în vot de demitere a preşedintelui

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară, într-un interviu publicat de "Evenimentul Zilei", că este posibil ca nemulţumirile oamenilor legate de criza socială să se transpună într-un vot pentru demiterea preşedintelui, la un eventual referendum.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: E posibil ca nemulţumirile faţă de criză să se transpună în vot de demitere a preşedintelui

Lăzăroiu: E posibil ca nemulţumirile faţă de criză să se transpună în vot de demitere a preşedintelui (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă sunt sau nu şanse ca preşedintele Traian Băsescu să fie demis la un eventual referendum, Sebastian Lăzăroiu răspunde:

"Nu se îmbată nimeni cu apă rece. E foarte posibil un astfel de scenariu, ca nemulţumirile oamenilor legate de criza socială pe care o traversăm să se transpună într-un vot pentru demiterea preşedintelui. Atunci, oamenii ar vota în necunoştinţă de cauză: la referendumul pentru demiterea preşedintelui oamenii n-ar trebui să voteze în funcţie de nemulţumirile lor în raport cu acţiunile preşedintelui, dacă au încălcat sau nu Constituţia", a declarat Lăzăroiu pentru Evenimentul Zilei.

Lăzăroiu a admis însă că votul se dă în funcţie de nemulţumirile oamenilor.

"De aceea şi spun că acest scenariu al partidelor din opoziţie se bazează pe o fraudă de comunicare. Încearcă să orienteze această energie negativă creată de austeritate spre singurul om care încearcă în momentul ăsta să scoată România din criza pe care o traversează", a adăugat consilierul prezidenţial.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă va promulga Legea pensiilor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul său nu a avut şi nu are vreodată o ezitare să suspende un preşedinte "vădit iresponsabil pe toate planurile" şi că într-adevăr promulgarea unei legi adoptate prin furt dovedit public este un motiv de suspendare a şefului statului.

Articolul 95 din Constituţie prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui", mai prevede legea fundamentală, menţionând că, "dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui".

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie în 2007, însă decizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentru demiterea preşedintelui. Prezenţa la urne la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din mai 2007, a fost de 44,45%, adică 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane înscrise în listele electorale.

Din totalul celor care s-au prezentat la vot, 74,48%, adică 6.059.315 persoane, au votat împotriva demiterii preşedintelui, iar 24,75%, adică 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu. S-au înregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici