- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: PDL are două provocări importante, înfiinţarea Mişcării Populare şi relaţia cu UNPR
PDL va avea în următoarea lună două provocări importante care vor influenţa viitorul partidului pe termen lung, prima fiind înfiinţarea Mişcării Populare, iar a doua este relaţia cu UNPR în alegerile locale, a declarat, sâmbătă, la Suceava, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lazaroiu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax foto)
Lăzăroiu a spus, în cadrul Şcolii Naţionale de Management Politic organizată de OT PDL Suceava, că dilema Mişcarea Populară sau PDL nu a fost clarificată de Colegiul Director al PDL, iar el consideră că această Mişcare Populară trebuie să înceapă de la nivel local.
El a arătat că nu crede că PDL "ar trebui să se vopsească" pentru că ar fi o fraudă de comunicare, iar Mişcarea Populară ar trebui făcută pentru a elimina imaginea că PDL este un partid izolat.
"PDL a fost la guvernare şi e un partid izolat în momentul acesta. E un risc când intri în alegeri", a spus Lăzăroiu care a amintit că în 2004, pentru a evita o asemenea situaţie de izolare, PSD a făcut alianţa cu PC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Fostul consilier prezidenţial a spus că PDL va trebui să găsească parteneri de alianţă şi consideră că este bine ca Mişcarea Populară să înceapă de la nivel local cu PNŢCD, cu Partidul Ecologist, cu ONG-uri sau cu persoane individuale cu prestigiu în comunitate.
"Dacă nu există această alianţă înseamnă că PDL e singur. E PDL şi toţi ceilalţi", a spus Lăzăroiu, adăugând că o asemenea alianţă nu are rolul de a ascunde identitatea PDL, ci de a scoate partidul din izolare.
Sociologul nu crede că PDL este atât de detestat pe cât apare şi consideră că există grupuri cu aceleaşi convingeri cu PDL care se pot apropia de acest partid.
"Trebuie să întinzi mâna. Trebuie să faci şi gesturi de umilinţă", a spus Lăzăroiu.
El consideră că Mişcarea Populară nu trebuie să fie un partid politic, iar în funcţie de rezultatul la alegerile locale, în toamnă, dacă lucrurile merg bine, s-ar putea să adere şi alţii la această Mişcare Populară care ar putea deveni o alianţă politică cu program de guvernare.
"Avantajele sunt pe termen lung şi pentru parlamentare şi pentru prezidenţiale. E o construcţie în doi paşi", a spus Lăzăroiu.
El consideră că ideal ar fi ca această alianţă să se valideze într-un scrutin, iar alegerile locale pot reprezenta primul scrutin în care Mişcarea Populară să participe, iar dacă va obţine un scor de peste 30 de procente va putea merge mai departe.
Lăzăroiu a mai spus că la Mişcarea Populară nu vor apărea orgolii ca la USL, unde partidele componente sunt mari şi candidaturile sunt paritare.
"Mişcarea Populară nu ar trebui să aibă probleme de acest fel. Dacă se face local, ţine cont de distribuţia locală, iar aliaţii PDL sunt mult mai mici. Nu apar probleme de orgolii şi PDL va controla 90 la sută din Mişcarea Populară", a spus Lăzăroiu care consideră că Mişcarea Populară este o carte câştigătoare pentru alegerile locale.
El a mai afirmat că cea mai neproductivă variantă ar fi ca în unele judeţe PDL să candideze sub sigla proprie şi în altele sub cea a Mişcării Populare.
"Mai bine peste tot la fel. Va fi o mare provocare pentru PDL în următoarea lună", a mai declarat Lăzăroiu.
El a mai declarat că o a doua mare provocare este relaţia PDL cu UNPR, partid care nu este însă nici pe departe de dimensiunea şi construcţia PDL, dar că are în unele localităţi sau judeţe candidaţi cu şanse de a câştiga alegerile, iar disputa cu PDL va determina ca ambele partide să piardă.
"UNPR a reuşit în doi ani să recruteze nişte candidaţi, unii în funcţie, alţii nu. Candidaţi cu şanse să câştige", a spus Lăzăroiu.
El a adăugat că sunt zone unde se prefigurează dispute între PDL şi UNPR, cum ar fi Dolj, Iaşi, Hunedoara, chiar şi în Bucureşti sau Ilfov, iar variantele posibile sunt de luptă între cele două partide şi pierd ambele, sau colaborează ambele partide.
"În unele locuri există riscul de lupte dure. Probabil că acolo USL va câştiga detaşat", a spus Lăzăroiu.
El a mai apreciat că dacă PDL va merge singur în alegerile locale va obţine un scor de 27-28 la sută, iar dacă va participa sub sigla Mişcării Populare, acest procent va creşte peste 30 la sută.
"Dacă UNPR şi Mişcarea Populară îşi dau la picioare, scorurile se pot schimba dramatic. UNPR nu-şi va atinge obiectivele, PDL va avea de pierdut, iar USL ar putea să câştige două-trei procente şi să ajungă la peste 40 la sută", a spus Lăzăroiu.
El a mai arătat că procentele obţinute în alegerile locale de formaţiunile politice sunt mize psihologice ce pot influenţa alegerile parlamentare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO