Lăzăroiu: Protocolul USL, făcut în pripă, raţiunile lui sunt cunoscute doar la vârf

Consilierul prezidenţial pe probleme politice, Sebastian Lăzăroiu, suţine că algoritmul de desemnare a candidatului la Preşedinţie şi a unui viitor premier va pune USL în dificultate dacă va trece moţiunea pe opoziţia ameninţă că o va depune în primăvară, potrivit Europa FM.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Protocolul USL, făcut în pripă, raţiunile lui sunt cunoscute doar la vârf

Lăzăroiu: Protocolul USL, făcut în pripă, raţiunile lui sunt cunoscute doar la vârf (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lăzăroiu consideră că protocolul Uniunii Social Liberale a fost făcut în pripă. Consilierul prezidenţial a spus că algoritmul de desemnare a candidatului la Preşedinţie şi a unui viitor prim ministru va pune USL în dificultate dacă va trece moţiunea pe care social-democraţii şi liberalii ameninţă că o vor depune în primăvară.

Explicaţia ar fi, relatează Europa FM, că potrivit algoritmului respectiv, opoziţia va putea desemna un premier doar după ce un sondaj de opinie realizat în vară va stabili din ce formaţiune membră a USL vine candidatul la prezidenţiale: "Fie USL vine la Cotroceni şi spune «Domnule preşedinte, mai aşteptaţi-ne până facem sondajul şi venim cu premierul», a doua opţiune ar fi să nu-şi dorească atât de mult să treacă moţiunea pentru că ştiu că nu au candidat sau să facă o altă moţiune în care să spere mai mult la toamnă, sau pur şi simplu să desemneze un candidat ad-hoc în momentul respectiv dar asta înseamnă... adică şi preşedintele va fi pus într-o situaţie dificilă, pentru că ei încalcă protocolul venind cu un candidat înainte de sondajul de opinie".

Pe de altă parte, Sebastian Lăzăroiu spune că stabilirea unui candidat pentru alegerile din 2014, pornind de la popularitatea acestuia în 2011, este sortită eşecului. "Până în 2014 se pot schimba foarte multe lucruri, iar candidatul care va ieşi din acest sondaj s-ar putea să nu mai fie la fel de popular în 2014, dar el rămâne bătut în cuie din 2011. (...) Trei ani înseamnă foarte mult, în trei ani poţi să-ţi erodezi foarte mult capitalul de credibilitate", afirmă Lăzăroiu.

Consilierul menţionează că raţiunea înfiinţări Uniunii Social Liberale este una cunoscută la vârful partidelor şi că PNL, PC şi PSD au anticipat o mişcare a PDL. "Este strict legat de alegeri si de cateva tehnici legate de alegerile din 2012", spune Sebastian Lăzăroiu, citat de Europa FM.

"Uniunea asta care s-a făcut are o logică, are o raţiune, are un obiectiv şi presupun că nu este atât de cunoscut. Este cunoscut mai degrabă la vârful celor două partide şi are legatură cu alegerile din 2012, cu nimic altceva. E vorba de o reacţie la o mişcare inteligentă pe care PDL o poate face la un moment dat şi pe care cele două forţe politice au anticipat-o. (...) În 2012 sunt convins că multă lume va înţelege despre ce e vorba. Repet, e strict legat de alegeri şi de câteva tehnici legate de alegerile din 2012", spune Lăzăroiu.

Europa FM notează că "tehnicile legate de alegeri" la care a făcut referire Sebastian Lăzăroiu ar putea fi introducerea unui singur tur de scrutin în alegerile locale, modificare pe care PDL o poate impune împreună cu aliaţii aflaţi la guvernare.

"E foarte simplu să îţi dai seama pe cine avantajează alegerea primarilor într-un singur tur: avantajează partidele mari - PSD, PDL şi UDMR şi partidele care au deja primari. Deci avantajează pe toată lumea până la urmă pentru că dacă vă uitaţi la alegeri, în 80%, primarul în funcţie iese pe primul loc. În turul doi el poate pierde", precizeză Lăzăroiu.

Pe de altă parte, el consideră că Teodor Baconschi nu va candida la preşedinţia PDL. Totuşi, spune Lăzăroiu, este bine ca în cursă să existe cât mai mulţi candidaţi pentru că PDL are nevoie de "o revoluţie".

"(...) Dânsul (Vasile Blaga, n.r.) spune că trebuie să fie o schimbare şi poate să fie o schimbare în PDL dar care să nu-i ducă la victorie în 2012. Părerea mea este că pentru o victorie în 2012 trebuie să fie o revoluţie în partid", spune Lăzăroiu.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat, sâmbătă, la Parlament, documentele de constituire a Uniunii Social-Liberale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici